Είναι ευκολότερο να ληστέψεις ιδρύοντας μια τράπεζα παρά απειλώντας έναν ταμία. - Μπέρτολ Μπρεχτ

Η “πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής”, που κατηγορείται για διαφθορά, είχε επενδύσει σε πολλές πορτογαλικές εταιρείες και τράπεζες

21 Ιανουαρίου, 2020

Με ανησυχία και αμηχανία αντέδρασαν οι αρχές της Πορτογαλίας και ορισμένες μεγάλες εταιρείες, μετά τις αποκαλύψεις για την αμφιλεγόμενη προέλευση της περιουσίας της «πλουσιότερης γυναίκας στην Αφρική», της Ιζαμπέλ ντος Σάντος, κόρης του πρώην προέδρου της Αγκόλας.

«Ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστούμε τις πορτογαλικές εταιρείες και τους Πορτογάλους εργαζόμενους είναι να σεβαστούμε τον νόμο και να είμαστε αδιάλλακτοι στον αγώνα μας κατά της διαφθοράς», δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Την Δευτέρα ωστόσο ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη ημέρα και αποκάλυπτε ότι η Ιζαμπέλ ντος Σάντος «στράγγιξε τα ταμεία» στην Αγκόλα με τη βοήθεια δεκάδων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στην Πορτογαλία, την πρώην αποικιακή δύναμη αυτής της αφρικανικής χώρας που είναι πλούσια σε πετρέλαιο. Περιορίστηκε να υπογραμμίσει ότι οι δικαστικές και οι χρηματιστηριακές αρχές είναι ανεξάρτητες.

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) εκμεταλλεύτηκε μια διαρροή 715.000 εγγράφων και αποκάλυψε πώς «μια στρατιά δυτικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών, δικηγόρων, λογιστών, δημοσίων υπαλλήλων και διαχειριστριών εταιρειών» βοήθησαν την ντος Σάντος «να κρύψει περιουσιακά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές».

Τα αποκαλούμενα «Luanda Leaks» αποκαλύφθηκαν χάρη στη διαρροή δεδομένων από την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της ντος Σάντος, που εδρεύει στην Πορτογαλία. Προηγουμένως, ο νυν πρόεδρος της Αγκόλας Ζοάο Λοουρένσο είχε στραφεί εναντίον του προκατόχου του, του Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, εξ ονόματος της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ηγετική μορφή των επενδύσεων που έγιναν στην Πορτογαλία από την Αγκόλα, οι οποίες μάλιστα επιταχύνθηκαν με αφορμή και την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα το 2011, η 46χρονη επιχειρηματίας και το περιβάλλον της διαθέτουν σημαντικό μερίδιο σε τουλάχιστον 17 πορτογαλικές εταιρείες.

«Η λεηλασία του λαού της Αγκόλας έγινε από την Ιζαμπέλ ντος Σάντος και την οικογένειά της με τη συνενοχή των πολιτικών και οικονομικών ελίτ της Πορτογαλίας», κατήγγειλε την Δευτέρα η ηγέτιδα του Αριστερού Μπλοκ, Καταρίνα Μαρτίνς.

«Η Πορτογαλία και πολλοί Πορτογάλοι παρουσιάζονται σε όλον τον κόσμο σαν συνένοχοι, μέσω των πράξεων ή των παραλείψεών τους, της αγκολέζικης κλεπτοκρατίας», σχολίασε εξάλλου η πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Kόμματος Άνα Γκόμες.

 

Read previous post:
ΘΕΜΑ: Ξέρω τι κάνατε στο πρώτο μισό…

Γεμάτο ρεκόρ είναι το πρώτο μισό της φετινής σεζόν του ΝΒΑ, με τους παίκτες να έχουν μπει σε μία άλλη...

Close