Ιστορικά, τα πιο τρομερά πράγματα - πόλεμο, γενοκτονία, δουλεία - προέκυψαν όχι από την ανυπακοή αλλά από την υπακοή. Howard Zinn, 1922-1010, Αμερικανός ιστορικός

Η Περιφ. Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ επιβραβεύουν την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή

29 Μαΐου, 2020

Δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών της Αττικής από τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπογραμμίζει η Περιφέρεια Αττικής, σε ανακοίνωση με αφορμή «ανακριβές», όπως το χαρακτηρίζει, δημοσίευμα της εφημερίδας «Εφ.Συν» για την νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας η περιφέρεια επισημαίνει μεταξύ άλλων:
 – Δεν θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες και δεν αυξάνεται το ποσό που θα καταβάλουν οι δήμοι της Αττικής στον ΕΔΣΝΑ.
– Η κοστολόγηση των αποβλήτων προσδιορίστηκε και ψηφίστηκε επί υπουργίας του κ. Φάμελλου. Σύμφωνα με αυτή, ο κάθε Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων υποχρεούται να τιμολογήσει το κάθε ρεύμα αποβλήτου μέσα στο εύρος που ορίζει η Υπουργική Απόφαση. Αν δεν τιμολογήσει, παραβιάζει το νόμο. Η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι τα απόβλητα που διατίθενται χωρίς καμία προδιαλογή για υγειονομική ταφή (σύμμεικτα και υπολείμματα αποβλήτων) να χρεώνονται χωρίς έκπτωση, ενώ τα βιοαπόβλητα για τα οποία οι δήμοι αναπτύσσουν δράσεις ανακύκλωσης να χρεώνονται στη μισή τιμή από ό,τι τα σύμμεικτα. 
-Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προωθούν την ανακύκλωση και τη συλλογή βιοαποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό:
Έχουν προχωρήσει στην προμήθεια 80 νέων απορριμματοφόρων ειδικά για τη συλλογή βιοαποβλήτων.
Έχουν προμηθευθεί 9.000 καφέ κάδους, σε διάφορα μεγέθη.
Ο εξοπλισμός αυτός παραλαμβάνεται σταδιακά και παραδίδεται στους δήμους, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού για τη στοχευμένη συλλογή βιοαποβλήτων. 
-Οι δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, θα έχουν μέσα στο 2020 θετικό αποτέλεσμα.
-Με τη σταδιακή τοποθέτηση και των 1.000 γωνιών ανακύκλωσης 2020-2021, θα αυξηθεί περαιτέρω και η συλλογή των υλικών ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω και ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων.
Με βάση τα παραπάνω, ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής δίνουν κίνητρο, και δεν τιμωρούν όπως αναληθώς αναφέρεται, στους δήμους, για να ανακυκλώνουν και να αναπτύξουν δράσεις διαλογής στην πηγή. 
-Το 2025 κλείνει οριστικά η χωματερή στη Φυλή.
Σήμερα, Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προετοιμάζονται μεθοδικά και προωθούν:
Το σταδιακό απεγκλωβισμό από τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή. Με δράσεις για την προώθηση της συστηματικής ανακύκλωσης, την οργάνωση του ρεύματος συλλογής βιο-αποβλήτων και την κατασκευή νέων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Βιοαποβλήτων, καθώς και την εξεύρεση χώρων ταφής υπολειμμάτων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ώστε να πάψει επιτέλους η Δυτική Αττική να σηκώνει όλο το βάρος του λεκανοπεδίου.
 

Read previous post:
Στα 225 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα έσοδα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ το πρώτο τρίμηνο 2020

Στο ποσό των 225 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ το πρώτο τρίμηνο 2020 έναντι 257 εκατ.

Close