Συναίνεση σημαίνει ότι όλοι συμφωνούν να δηλώσουν ομαδικά αυτό που κανένας δεν πιστεύει ατομικά - Abba Eban

«Η νέα γενιά είναι η κινητήρια δύναμη για την αναζωογόνηση του Έβρου», τονίζει ο διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, Ιωάννης Γκόλιας

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νέες και οι νέοι της Θράκης μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για μια δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές», επισημαίνει ο διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, δρ Ιωάννης Γκόλιας,  σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Νίκο Ρούμπο.
«Με την κατάλληλη εκπαίδευση, υποστήριξη και συμμετοχή, οι νέες και οι νέοι, μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής με τρόπο που θα χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα και αειφορία. Γιατί είναι αναμφισβήτητο ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των δικών μας γενεών, αλλά μόνο με τις νέες γενιές στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, μπορούμε να πετύχουμε κάποια λύση», τονίζει ο κ. Γκόλιας.

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Ίδρυμα Ευγενίδου, διοργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο (28- 29 Ιουνίου), συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη, με θέμα «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία», στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 21 και με τη συμβολή του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στο συνέδριο, στο οποίο θα μιλήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα πάρουν μέρος ειδικοί στον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών. Στον πυρήνα των συζητήσεων θα βρεθεί η σύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία, τις ανάγκες που υπάρχουν και τους τρόπους, τα εφόδια και τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και του δημογραφικού προβλήματος. 

Η τεχνητή νοημοσύνη, οι νέες τεχνολογίες, ο ρόλος των νέων για την δίκαιη μετάβαση, η πολιτιστική κληρονομιά, οι φυσικές καταστροφές, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι κεντρικοί θεματικοί άξονες  που θα τεθούν προς συζήτηση, ενώ την Κυριακή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης» στο Δημοτικό Σχολείο Καστανεών. Νωρίτερα, την ίδια μέρα, η κ. Σακελλαροπούλου θα ανακηρυχθεί επίτιμη δημότης του Δήμου Ορεστιάδας.

Δίκαιη Μετάβαση, νέα γενιά και Θράκη

Αναφερόμενος στο έργο της αποκατάστασης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο κ. Γκόλιας σημειώνει, στη συνέντευξή του, ότι «οι νέες και οι νέοι της Θράκης μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη της δίκαιης μετάβασης, αναλαμβάνοντας ρόλο πρωτοπόρου στην ανάπλαση και ανασυγκρότηση της περιοχής. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη, μπορούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές στην προώθηση της αειφορίας και της ανθεκτικότητας, θέτοντας τα θεμέλια για ένα βιώσιμο μέλλον».

Όπως εξηγεί, οι τρόποι για να καταστεί αυτό δυνατό είναι πολλοί. «Η συμμετοχή των νέων γενεών στην ανασυγκρότηση της Θράκης μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλαπλά επίπεδα, ξεκινώντας από την περιβαλλοντική αποκατάσταση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής στις κλιματικές αλλαγές. Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αναδάσωσης, εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνικές και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, ομάδες φοιτητών Γεωπονίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές τεχνικές και φυτεύοντας ανθεκτικά στις πυρκαγιές φυτά. Μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων από δορυφόρους και της χρήσης drones, θα μπορούσαν να παρακολουθούν την ανάπτυξη των νέων δασών και να εντοπίζουν έγκαιρα πιθανά προβλήματα».

Σύμφωνα με τον διοικητή του Ιδρύματος Ευγενίδου, πέρα από την περιβαλλοντική αποκατάσταση, οι νέες και οι νέοι της Θράκης μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση της αειφόρου γεωργίας στο πλαίσιο της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας:

«Η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι καθοριστικά στοιχεία για τη δίκαιη μετάβαση της Θράκης. Οι νέοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τα τοπικά Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες και τις πράσινες πρακτικές. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση είναι κρίσιμη. Η παροχή υποτροφιών, η ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης και η δημιουργία τοπικών κέντρων εκπαίδευσης και κατάρτισης μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Επιπλέον, η ενίσχυση των υποδομών και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών καθοδήγησης, μπορούν να διευκολύνουν την ένταξη των νέων στην πράσινη οικονομία».

3+1 Προτάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου για την Θράκη

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, στη εβδομηντάχρονη κοινωφελή πορεία του αποτελεί κομβικό εταίρο της πολιτείας για την δημιουργία στελεχών με γνώσεις και δεξιότητες στα εφαρμοσμένα τεχνικά επαγγέλματα και την ναυτιλία, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 
Γι’ αυτό και με την πλούσια ιστορία του στην προώθηση της εφαρμοσμένης τεχνικής εκπαίδευσης και της τεχνολογίας, μπορεί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση της εμπλοκής των νέων στη δίκαιη μετάβαση στη περιοχή της Θράκης. 

Ένας από τους βασικούς άξονες της δράσης του Ιδρύματος μπορεί να είναι η συμβολή στην  ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των νέων σε εφαρμοσμένα τεχνικά επαγγέλματα που απαιτούνται με προτεραιότητα στην περιοχή της Θράκης. Για τον προσδιορισμό των επαγγελμάτων αυτών απαιτείται ανάλυση της τοπικής αγοράς εργασίας και πρόσβαση σε μελέτες και στατιστικά στοιχεία μέσα από συνεργασίες με βιοτεχνικά  και βιομηχανικά επιμελητήρια, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είναι προφανές ότι η όποια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να λάβει υπόψη τις κεντρικές επιλογές της Πολιτείας για άξονες άμεσης ανάπτυξης μετά τις πυρκαγιές, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα τεχνικά επαγγέλματα που θα αναζητηθούν και επομένως και τις απαιτούμενες στο εγγύς μέλλον δεξιότητες», σημειώνει ο κ. Γκόλιας.

Σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή του Ιδρύματος Ευγενίδου και στην δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης για την απόκτηση των δεξιοτήτων.
«Τα προγράμματα αυτά θα προκύψουν από την παραπάνω διαδικασία χαρτογράφησης των επερχόμενων τεχνικών επαγγελμάτων. Τα προγράμματα αυτά θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς και με τοπικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα ώστε να επικεντρώνουν σε δεξιότητες και γνώσεις για την άμεση αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προκλήσεων της δίκαιης μετάβασης στη περιοχή της Θράκης».

Παράλληλα το Ίδρυμα, με τις διαχρονικές του επαφές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Θράκης, μπορεί να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα διοργάνωσης σεμιναρίων και εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που θα επικεντρώνει κυρίως στους νέους ανθρώπους στην προπανεπιστημιακή ακόμα φάση τους, με στόχο να τους πληροφορήσει για την επερχόμενη κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή και τις διαφαινόμενες ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης.

Μέσα στις δράσεις, που υπάρχουν ως σκέψεις προς υλοποίηση είναι και ένα πρόγραμμα υποτροφιών. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενθάρρυνση των νέων να στραφούν στα προγράμματα απόκτησης δεξιοτήτων για τα απαιτούμενα στην περιοχή εφαρμοσμένα τεχνικά επαγγέλματα, με στόχο αφενός μεν την δημιουργία των απαραίτητων τεχνικών στελεχών για την οικονομική ανάπτυξη, αφετέρου δε την δημιουργία τοπικών επαγγελματικών ευκαιριών που θα συντελέσουν στην ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων ανθρώπων εκτός της Θράκης.

Ν.Ρούμπος

*Επισυνάπτεται φωτογραφία του διοικητή του Ιδρύματος Ευγενίδου, Ιωάννη Γκόλια