Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια. - Ντενγκ Σιάο-Πινγκ, 1904-1997, Κινέζος ηγέτης

Η νέα ενότητα της FairLife L.C.C. φέρνει στο προσκήνιο τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα!

18 Ιανουαρίου, 2024

Η FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα παρουσιάζει τη νέα διαδικτυακή ενότητα στον ιστότοπό της «Προσυμπτωματικός Έλεγχος: Πρόληψη και Έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα»,  αφιερωμένη στον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Γνωρίζοντας τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου, μπορούμε να κάνουμε νωρίτερα εξετάσεις, να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την κατάσταση και να κερδίσουμε σε ανθρώπινες ζωές!
 
Η νέα σελίδα:
 
 Περιλαμβάνει λεπτομερή ενημέρωση γύρω από τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου, καθώς και τους τρόπους μείωσης αυτού του κινδύνου.
 
 Εξηγεί με απλό τρόπο τη λειτουργία των πνευμόνων, την ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των πνευμονικών όζων.
 
 Αναλύει τη διαδικασία γύρω από την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT), κάνοντας αναφορά στα οφέλη και μειονεκτήματα της εξέτασης, στα κριτήρια ένταξης καθώς και στην παρακολούθηση μετά την εξέταση.
 
 Αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο και στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης που ανοίγει τον δρόμο σε εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές και στην βέλτιστη έκβαση της θεραπείας,
 
Το σύντομο quiz 3 ερωτήσεων που περιλαμβάνεται στη νέα σελίδα απαντά στο ερώτημα εάν πληρούμε τις προϋποθέσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
 
Για τη δημιουργία της ενότητας του προσυμπτωματικού ελέγχου συνεργάστηκαν (αλφαβητικά):
 
Ελευθέριος Ζέρβας, Πνευμονολόγος, Συντονιστής Διευθυντής 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Ταμίας ΕΠΕ
Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπλ. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α’ ΚΕΘ ΓΝΑ Ευαγγελισμός Μέλος ΔΣ ΕΠΕ
Νικόλαος Κουφός, MD, ECFMG, PhD Eπιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Πνευμονολογίας, Metropolitan Hospital
Σοφία Λαμπάκη, Πνευμονολόγος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΑΠΘ, Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ, Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας Χημειοθεραπειών Γ.Ν. “ Γ. Παπανικολάου”
Γεωργία Χαρδαβέλλα, MD, MSc, PhD Πνευμονολόγος Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία»,
Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρκίνου Πνεύμονα, Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), Συντονίστρια Ομάδας Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΠΕ)
Πέτρος Χριστόπουλος, MD, PhD Παθολόγος Ογκολόγος-Αιματολόγος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης
 

Θερμές ευχαριστίες στους υποστηρικτές της σελίδας Roche Diagnostics Hellas και AstraZeneca.  
 
 
Μερικές από τις δράσεις ενημέρωσης της FairLife L.C.C. για τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
 
Η ευαισθητοποίηση για την πρόληψη της νόσου και η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης” ήταν και παραμένουν βασικοί πυλώνες των δράσεων της FairLife L.C.C. μέσα στα 3 χρόνια από την ίδρυση του.

Τον Νοέμβριο του 2022, μήνα ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, η FairLife LCC σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας εκπόνησε την 1η μελέτη για τον προσυμπτωματικό έλεγχο στην Ελλάδα. Με βάση προβλεπτικό, στοχαστικό μοντέλο, ο προσυμπτωματικός έλεγχος οδηγεί σε σημαντική μείωση των θανάτων κατά 24,61% και σε μείωση των απολεσθέντων χρόνων ζωής κατά 30,9%. Τα στοιχεία αυτά  συμβαδίζουν με αντίστοιχες μελέτες σε άλλες χώρες. Διαβάστε περισσότερα.

Το 3ο ετήσιο συνέδριο της FairLife L.C.C. με τίτλο “Ο καρκίνος του πνεύμονα σε πρώτο πλάνο – από την καθημερινή πρακτική στην βέλτιστη αντιμετώπιση” ανέδειξε τον ρόλο και την στάση  της πολιτείας στην αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και η ανάγκη για συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως συζητήθηκε, έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας, στην Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας  μελέτη με κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα και σχέδιο προτυποποιημένης διαδικασίας εφαρμογής του στην Ελλάδα με σαφή κριτήρια. Στη μελέτη συμμετείχαν 55 επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ για πρώτη φορά εμπλέκονται ενεργά και οι ασθενείς. Έως σήμερα, δεν υπάρχει κάτι νεότερο επί του θέματος. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τόνισε ότι το Υπουργείο είναι συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια και ήδη εργάζονται για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.