Μόνο αυτός που ρισκάρει να πάει πολύ μακριά μπορεί να ανακαλύψει πόσο μακριά μπορεί να πάει κανείς. - T. S. Elliot

Η νέα αντίληψη για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων και διατροφής

16 Ιούνιος, 2019

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) διοργάνωσε τον δεύτερο κύκλο Θερινού Σχολείου για το 2019 στα Τρίκαλα από 3-8 Ιουνίου στο πλαίσιο του έργου «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», το οποίο υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 
Ο πρώτος κύκλος είχε πραγματοποιηθεί επίσης στα Τρίκαλα από 5 -11 Μαΐου 2019. Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» είναι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο Rutgers ηγείται αυτού του πολυετούς και πρωτοποριακού προγράμματος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Για την υλοποίηση του προγράμματος, τους στόχους και τα αποτελέσματά του μιλά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Αποστόλη Ζώη η καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνη του Θερινού Σχολείου Μαίρη Καψοκεφάλου.
 
-Πώς σχεδιάστηκε το Θερινό Σχολείο;
«Το Θερινό Σχολείο σχεδιάστηκε ώστε να προσφέρει μία εκπαιδευτική εμπειρία μύησης των νέων στη γοητεία, την καινοτομία, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του Αγροδιατροφικού Τομέα. Έχει κύριο στόχο την ανάπτυξη γνώσης, την καλλιέργεια δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας, και τη δημιουργία δικτύου συνεργασιών μεταξύ νέων επιστημόνων και παραγωγών. Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε νέους επιστήμονες που σπουδάζουν ή έχουν σπουδάσει επιστήμες που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα (γεωπόνοι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, διαιτολόγοι, χημικοί, κλπ) και διήρκεσε επτά ημέρες. Για την εκπαίδευση, αξιοποιήθηκε ένας πλούτος μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης, ενεργοποιώντας διαδραστικές δραστηριότητες με σεμινάρια και μελέτες περίπτωσης (CaseStudies). Επιπλέον οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τοπικούς παραγωγούς και επισκέφθηκαν σύγχρονες και παραδοσιακές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα στην περιοχή των Τρικάλων. Επιστρέψαμε στα Τρίκαλα για δεύτερη συνεχή χρονιά για τη διοργάνωση του Θερινού Σχολείου του ΓΠΑ. Έχουμε ήδη μια πολύ θετική εμπειρία από την περυσινή διοργάνωση για τον τρόπο που ανταποκρίθηκαν οι συμμετέχοντες και για τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα του Θερινού Σχολείου του ΓΠΑ 2018. Το 2019 με ενισχυμένη την επιστημονική ομάδα μας με τους καθηγητές του ΓΠΑ Φάλια Οικονόμου, Κώστα Τσιμπούκα και Σπύρο Φουντά καθώς και ειδικούς συνεργάτες, δώσαμε στους εκπαιδευόμενους στοχευμένες γνώσεις, διευρύναμε τις συνεργασίες μας με παραγωγούς και τοπικές μονάδες και ενισχύσαμε τα δίκτυα συνεργασιών των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα».
 

*Το πλήρες τηλεγράφημα στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read previous post:
Λαμπρή αναμένεται η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

Με λαμπρότητα και παρουσία θρησκευτικών ηγετών, εκπροσώπων της ελληνικής και αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων αμερικανών και ελλήνων πολιτικών αναμένεται να...

Close