Η ουσία της πολιτικής δεν είναι η μονολιθική προσκόλληση στο παρελθόν, αλλά το συνετό και διερευνητικό ενδιαφέρον για το μέλλον. Huber Humphrery, 1911-1978, Αμερικανός πολιτικός, αντιπρόεδρος ΗΠΑ

Η μετανάστευση στο επίκεντρο της συνάντησης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και του Δ. Αβραμόπουλου

25 Ιούνιος, 2019

Το κρίσιμο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, που κατά μεγάλο ποσοστό πηγάζει από τις χώρες της Βορείου Αφρικής και πώς μπορεί καλύτερα να αντιμετωπιστεί, συζήτησε σήμερα το πρωί στο Κάιρο ο ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, όπου είχαν ιδιαίτερη συνάντηση στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα μεταναστεύσεων από τη Βόρεια Αφρική», τόνισε ο Προκαθήμενος του ιεραποστολικού Πατριαρχείου. «Όπως έχω διακηρύξει σε πολλά μηνύματά μου, η Μεσόγειος δεν πρέπει να είναι νεκροταφείο παιδιών και ψυχών, αλλά μία ειρηνική θάλασσα», τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Θεόδωρος, αμέσως μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Έλληνας πρεσβευτής στο Κάιρο, Μιχάλης-Χρήστος Διάμεσης και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος.

Παράλληλα, ο Επίτροπος αντήλλαξε απόψεις με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, τόσο για το πώς μπορούν να συμβάλλουν από κοινού για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού, όσο και γενικότερα για θέματα πολύπλευρης συνεργασίας του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Εκφράζοντας τη χαρά του που συνάντησε τον Έλληνα Επίτροπο, ο Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε για την μακρά φιλία που τον συνδέει με τον κ. Αβραμόπουλο, από τότε που εκείνος ήταν δήμαρχος Αθηναίων και στη συνέχεια υπουργός και τώρα Επίτροπος, και του προσέφερε του την ειδική έκδοση για την ιστορική έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο να τον ευχαριστεί θερμά και να υπόσχεται να επισκεφτεί στο επόμενο ταξίδι του την έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας αναμένεται επίσης σήμερα να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Sameh Hassan Shoukry και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Mahmoud Tawfik. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου για τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Ο κ. Αβραμόπουλος θα εγκαινιάσει, επίσης, το δεύτερο Διάλογο για τη μετανάστευση μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου, ως συνέχεια των συζητήσεων που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2017, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας για τη διαχείριση της μετανάστευσης μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου.

Read previous post:
Δίκη Χρυσής Αυγής: Με απειλούσαν γιατί αρνήθηκα να πω στις αρχές αυτά που ήθελαν

«Τώρα που θα "ανοίξουν" τα τηλέφωνα θα πεις στην αστυνομία ότι τυχαία βρέθηκες εκείνο το βράδυ στο Κερατσίνι, είδες φασαρία...

Close