Η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού. Είναι η επιλογή μεταξύ του καταστροφικού και του δυσάρεστου. Kenneth Galbraith, 1908-2006, Καναδός οικονομολόγος

«Η Μεγάλη διαπραγάτευση – Πρέσπες» – Το χρονικό των συνομιλιών για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος

20 Απρίλιος, 2019

Το χρονικό της Συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του επί περίπου τρεις δεκαετίες ονοματολογικού ζητήματος και το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τη γείτονα χώρα αποτυπώνονται στο νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον δημοσιογράφο Σεραφεί Κοτρώτσου. Στο βιβλίο, με τίτλο «Η Μεγάλη διαπραγάτευση – Πρέσπες», καταγράφονται πέντε συζητήσεις-συνεντεύξεις του δηοσιογράφου Σεραφεί Κοτρώτσου ε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (στο πλαίσιο της εκποπής «Η επόενη έρα» της ΕΡΤ1).

Στο βιβλίο περιγράφονται άγνωστα στιγιότυπα από τις συνοιλίες Κοτζιά-Ντιιτρόφ και τις επαφές των δύο πρωθυπουργών σχετικά ε το πλαίσιο και το περιεχόενο της διαπραγάτευσης για το όνοα, τις εγγυήσεις και τις συνταγατικές αλλαγές στη γείτονα χώρα. Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στον τρόπο ε τον οποίο αντιετώπισαν οι δύο κυβερνήσεις τον αντίκτυπο στα εσωτερικά πολιτικά πράγατα των δύο χωρών.

Στις συνεντεύξεις αυτές, ο κ. Κοτζιάς αναλύει τη στρατηγική που ακολούθησε ο ίδιος, τα επόδια και τα προβλήατα που προέκυψαν και πώς ξεπεράστηκαν, ενώ γίνεται και ια αποκαλυπτική αναδροή στις προηγούενες προσπάθειες επίλυσης της διαφοράς από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Read previous post:
Η Μίλαν έχασε την ευκαιρία

Νέα βαθμολογική απώλεια για την Μίλαν στην προσπάθεια που κάνει η ιταλική ομάδα για ένα εισιτήριο στο νέο Champions League.

Close