Κάθε αλήθεια περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη. Arthur Schopenhauer, 1788-1860, Γερμανός φιλόσοφος

Η Λογοκρισία στη Δικτατορία – Τριήμερο εκδηλώσεων του ΣΦΕΑ στη Θεσσαλονίκη

20 Απριλίου, 2018

Tριήμερες εκδηλώσεις διοργανώνει o Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974 με τη συμμετοχή και άλλων δημόσιων και κοινωνικών φορέων στις 21, 22 και 23 Απριλίου 2018 στη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και την επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Οι φετινές εκδηλώσεις του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη αφορούν στο καθεστώς της ασφυκτικής λογοκρισίας, προληπτικής και κατασταλτικής, που επέβαλε η δικτατορία στον Τύπο, την Εκπαίδευση και σε κάθε εκδοχή πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν επίσης η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 21 Απριλίου, με τη συναυλία «Απαγορευμένα και λογοκριμένα από τη χούντα τραγούδια» με τους: Μανώλη Μητσιά, Παναγιώτη Καραδημήτρη, Ελένη Μιχαλοπούλου και Ελισάβετ Παπαθανασίου, στις 21.00, στο Βασιλικό Θέατρο.

Την Κυριακή 22 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Η λογοκρισία της Δικτατορίας στον Τύπο και σε κάθε μορφή πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας» με μαρτυρίες και εισηγήσεις ιστορικών και ερευνητών, στις 11.00, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, ακολουθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «Στοργή στο λαό», με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την εποχή της δικτατορίας., του Βασίλη Δούβλη. Η προβολή έχει προγραμματιστεί στις19:30, στην Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Κινηματογράφου «Ολύμπιον».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
Σήμερα η κηδεία του Αντώνη Πεκλάρη

Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Αντώνη Πεκλάρη, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας του.

Close