Δεν θα υπάρξει ποτέ δικαιοσύνη, όσο ένας άνθρωπος μπορεί να σηκωθεί με ένα μαχαίρι ή ένα όπλο και να εξοντώσει όσους είναι πιο αδύναμοι από αυτόν. Issac Bashevis Singer

Η κυβέρνηση της Ελβετίας εγκρίνει την πώληση παροπλισμένων αρμάτων μάχης στη Γερμανία

25 Μαΐου, 2023

Η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε χθες Τετάρτη την πώληση στη Γερμανία 25 αρμάτων μάχης που έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας.

Το ζήτημα θα εξετάσουν το κοινοβούλιο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και υπηρεσία αρμόδια για τις εξαγωγές όπλων.

Τον Φεβρουάριο, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από την Ελβετία να επαναπωληθούν παροπλισμένα βαριά άρματα μάχης Leopard 2 στην κατασκευάστριά τους, τη βιομηχανία Rheinmetall, προς αντικατάσταση στοκ του γερμανικού στρατού που διατέθηκε στον στρατό της Ουκρανίας.

Γερμανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τις αρχές της Ελβετίας, που τηρεί αυστηρά ουδετερότητα, πως τα παροπλισμένα άρματα μάχης των ενόπλων δυνάμεών της δεν θα σταλούν κατόπιν στον ουκρανικό στρατό.

Η επιτροπή πολιτικής ασφαλείας του ελβετικού Εθνικού Συμβουλίου [σ.σ. της ελβετικής κάτω Βουλής] έδωσε πράσινο φως τον Μάρτιο.

Απαιτείται η Ομοσπονδιακή Συνέλευση [σ.σ. η ολομέλεια του κοινοβουλίου, δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο των Κρατών (η άνω Βουλή, εκπροσωπεί τα καντόνια)] να εγκρίνει το σχέδιο. Το τελικό στάδιο της διαδικασίας είναι η έγκριση της πώλησης από το ομοσπονδιακό τμήμα οικονομικών υποθέσεων.