Οι άνθρωποι πείθονται πιο εύκολα από εξηγήσεις που ανακαλύπτουν μόνοι τους παρά από αυτές που σκέφτονται κάποιοι άλλοι. Blaise Pascal, 1623-1662, Γάλλος στοχαστής

“Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δίκαιη φορολογική πολιτική”

Η επιχειρηματική κοινότητα δεν αμφισβητεί τη διαδικασία και την ορθότητα των ελέγχων στην αγορά αλλά υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση αν και οφείλει να δράσει κατά της φοροδιαφυγής ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές για μία ρεαλιστική και δίκαιη φορολογική πολιτική.

Και τούτο, «για να μην καταδικάζει την οικονομία και την αγορά σε μαρασμό και ταυτόχρονα καλλιεργεί το έδαφος για αύξηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής», όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι τα «όπλα» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά της φοροδιαφυγής, μετά τη χθεσινή απόφαση, είναι τα χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και τα λουκέτα από 48 ώρες έως και ένα μήνα, κυρίως για τη μη έκδοση αποδείξεων ή ανακριβών παραστατικών πώλησης.

ΚΕΕ και ΕΒΕΑ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είναι αυτονόητο για τους επιχειρηματίες ότι οφείλουν να σέβονται τους νόμους και να μην συμπεριφέρονται με τρόπο που πλήττει όχι μόνο την εθνική οικονομία αλλά και το νόμιμο εμπόριο και τους συνεπείς επιχειρηματίες. Όμως, συνέχισε ο ίδιος, τα επιμελητήρια επανειλημμένα έχουν τονίσει ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους πρέπει να έλθει από το σκέλος του αποτελεσματικότερου ελέγχου της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και όχι από την υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στην οποία δυστυχώς έχει στηριχτεί η δημοσιονομική πολιτική τα τελευταία χρόνια.

Και αυτό γιατί, τόνισε ο κ. Μίχαλος, η εξοντωτική φορολογία είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας που καταδικάζει την οικονομία και την αγορά σε μαρασμό και ταυτόχρονα καλλιεργεί το έδαφος για αύξηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

«Η επιμελητηριακή κοινότητα έχει διατυπώσει επανειλημμένα τις προτάσεις της, για ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, με ανταγωνιστικούς συντελεστές, με μικρό διαχειριστικό κόστος και με συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς και κλάδους στρατηγικής σημασίας, το οποίο θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη» όπως δήλωσε ο πρόεδρος.

 

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Από την πρώτη στιγμή το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας έχει τονίσει ότι στηρίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής και τάσσεται υπέρ των ελέγχων και των προβλεπόμενων ποινών, σημείωσε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του επιμελητήριου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και υπογράμμισε ότι αυτό συμβαίνει διότι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή έχει ως αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Όπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου: «Δεν είναι δυνατόν εν μέσω κρίσης κάποιοι επιτήδειοι να καταφέρνουν να φοροδιαφεύγουν, σε βάρος βέβαια των συνεπών επαγγελματιών που παλεύουν καθημερινά να ανταποκριθούν στα αυξημένα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη. Το τραγικότερο είναι ότι αντί να μειώνονται τα θλιβερά φαινόμενα αποφυγής ελέγχων ή παραβατικών στάσεων, αντίθετα εμφανίζουν αυξητικές τάσεις. Ο λόγος είναι απλός. Η συνεχόμενη φοροεπιδρομή και η διαρκής αύξηση ασφαλιστικών βαρών, ουσιαστικά έχει «σπρώξει» περισσότερους επαγγελματίες προς τέτοιες συμπεριφορές». ‘Αρα η κυβέρνηση, συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, οφείλει και να δράσει κατά της φοροδιαφυγής και να δώσει την απαιτούμενη αίσθηση ισονομίας αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές για μία ρεαλιστική και δίκαιη φορολογική πολιτική.

Παράλληλα όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, πρέπει και να διασφαλίσει ότι με τη νέα εγκύκλιο και τα υψηλά πρόστιμα, δεν θα εμφανιστούν φαινόμενα διαφθοράς και δοσοληψίας, κάτι που μόνο σπάνιο δεν είναι στην ελληνική πραγματικότητα.

 

Απαραίτητο το εγχειρίδιο από την ΑΑΔΕ για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα ελεγκτών και ελεγχομένων

Η ΕΣΕΕ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις στου ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, έχει εγκαίρως και λεπτομερώς ενημερώσει τις εμπορικές επιχειρήσεις για τις εξοντωτικές ποινές με σχετικές εγκυκλίους και έχει επιστήσει τη προσοχή ότι το εμπόριο είναι και πάλι ψηλά στο δείγμα κάθε είδους και μορφής ελέγχου.

Παράλληλα όμως, συνέχισε ο ίδιος ότι εδώ και μήνες η συνομοσπονδία έχει συζητήσει και ζητήσει από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να συντάξουν – από κοινού – και να εκδώσουν σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή, ένα εγχειρίδιο με τις υποχρεώσεις των εμπόρων, επαγγελματιών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους στους συνεχείς ελέγχους που δέχονται, αλλά και στα δικαιώματα, που έχουν.

Επίσης η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει, πριν την επιβολή της όποιας αυστηρής τιμωρίας, να προηγούνται δύο στάδια, πρώτα της ενημέρωσης και το δεύτερο της προειδοποίησης.

«Ως γνωστό η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων δεν διαθέτει λογιστή, καθόλη τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας της και θα πρέπει ο κάθε υπεύθυνος της επαγγελματικής εγκατάστασης να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει κατά τη διενέργεια ενός ελέγχου και μέχρι ποιού σημείου έχει την ευθύνη» σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιβολή αναστολής λειτουργίας μιας επιχείρησης δημιουργεί τεράστια προβλήματα, που τις περισσότερες φορές οδηγεί σε μόνιμο λουκέτο.

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Κορκίδης «η ΕΣΕΕ χωρίς να παρεμβαίνει στη διαδικασία και την ορθότητα των ελέγχων, κάνει έκκληση να εξαντλείται από τους ελεγκτές κάθε πιθανότητα ανθρώπινου λάθους ή αμέλειας από τη πλευρά της επιχείρησης».

Τέλος ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει στο οικονομικό επιτελείο πως για καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα, «το υπερόπλο κατά της φοροδιαφυγής είναι ένα, η μείωση της φορολογίας μας σε λογικά και εφικτά επίπεδα”.

Read previous post:
Υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας ΕΣΑμεΑ – Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης με την πρόεδρο του ΔΣ της ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...

Close