Η Δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, με εξαίρεση όλα τα άλλα. Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953

Η ΚΤ της Αργεντινής αύξησε το βασικό της επιτόκιο για να φρενάρει την ελεύθερη πτώση του πέσο

14 Αύγουστος, 2018

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής (BCRA) αύξησε τη Δευτέρα το κατευθυντήριο επιτόκιό της από το 40% στο 45%, σε μια προσπάθεια να φρενάρει την πτώση του νομίσματος της χώρας, του πέσο, το οποίο απώλεσε άλλο ένα 2,83% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, με την υποχώρηση της συναλλαγματικής του ισοτιμίας να φθάνει αθροιστικά το 10% μέσα σε δύο εβδομάδες.

Στο Μπουένος Άιρες, το ένα δολάριο ανταλλασσόταν μετά το κλείσιμο της αγοράς συναλλάγματος με 30,72 πέσο-τη Δευτέρα έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 30 πέσο. Η κυβέρνηση αποφάσισε μετά το μεσημέρι της Δευτέρας να «αναστείλει την πώληση δολαρίων» προσωρινά, ενώ από την πλευρά της, η BCRA ανέφερε ότι θα διαθέσει σήμερα Τρίτη 500 εκατομμύρια δολάρια από το αποθεματικό της για να καλυφθεί η ζήτηση και να σταθεροποιηθεί το πέσο.

Από την αρχή της χρονιάς η έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι του πέσο της Αργεντινής επιτάθηκε και η πτώση του έναντι του δολαρίου έχει φθάσει πλέον το 40% της αξίας του. Η πρώτη μεγάλη αύξηση του πυρετού γύρω από το αργεντίνικο νόμισμα είχε καταγραφεί αμέσως μετά την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Τις τελευταίες ημέρες το νόμισμα άλλης μιας αναδυόμενης οικονομίας, η τουρκική λίρα, επίσης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση (έχει απολέσει το 40% της αξίας της μέσα σε τρεις μήνες).

Η κυβέρνηση της Αργεντινής υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό που έχει φθάσει το 30% τους τελευταίους 12 μήνες. Τη Δευτέρα το ΔΝΤ εξέφρασε για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη του στις αρχές της Αργεντινής και την πολιτικής τους να μειωθεί η παρακαταθήκη των βραχυπρόθεσμων τίτλων που εκδίδει η BCRA ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Read previous post:
ΟΗΕ: Πάνω από 20.000 τζιχαντιστές βρίσκονται ακόμη στο Ιράκ και στη Συρία

Από 20.000 ως 30.000 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είναι ακόμη παρόντες στο Ιράκ και στη Συρία παρά τις...

Close