Όποτε υπάρχουν στη μέση πολλά λεφτά, δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν. Agatha Christie, 1890-1976, Βρετανίδα συγγραφέας

Η Κίνα γιορτάζει την επιτυχία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες

13 Αυγούστου, 2024

 Η Κίνα γιόρτασε σήμερα στα κρατικά της ΜΜΕ και στα social media ένα από τα καλύτερα Oλυμπιακά ρεκόρ στην ιστορία της, μετά τα 40 χρυσά μετάλλια που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

 Με αυτά τα 40  χρυσά μετάλλια, η Κίνα πέτυχε την καλύτερη επίδοσή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες εκτός της χώρας της, κερδίζοντας τον ίδιο αριθμό χρυσών μεταλλίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα κι αν μένει πίσω στον συνολικό αριθμό μεταλλίων από τις ΗΠΑ (126 προς 91 ).

 Αλλά για τους Κινέζους, η Κίνα είναι ο πραγματικός νικητής αυτών των Αγώνων, αν συμπεριλάβουμε τα μετάλλια που κέρδισε το Χονγκ Κονγκ (4 εκ των οποίων 2 χρυσά) και η Ταϊβάν (7 με 2 χρυσά).

 Στο Παρίσι, οι αθλητές του Χονγκ Κονγκ αγωνίστηκαν με συγκεκριμένη αποστολή σχετικά με την επικράτειά τους, ενώ η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως «Κινεζική Ταϊπέι».

 Στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo, αρκετές δημοσιεύσεις τονίζουν έναν προσαρμοσμένο πίνακα μεταλλίων, όπου αυτά που κέρδισαν το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν προστίθενται στο σύνολο της Κίνας.
 Για το κινεζικό κρατικό μέσο Beijing Daily, η Ολυμπιακή επιτυχία της Κίνας είναι το αποτέλεσμα του «διπλού θαύματος της ταχείας ανάπτυξης της Κίνας και της μακροπρόθεσμης κοινωνικής σταθερότητας». 
 Για την κρατική εφημερίδα Global Times, είναι «η αντανάκλαση μιας μη αναστρέψιμης ιστορικής τάσης».
 Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua συνεχάρη τους Κινέζους αθλητές για τη «αίσθηση και διάδοση φιλίας» στο Παρίσι, ενώ αντιστάθηκαν σε «κακόβουλες προκλήσεις» που συνδέονται με καταγγελίες για ντόπινγκ από Κινέζους κολυμβητές.

 Τον Απρίλιο, οι New York Times αποκάλυψαν ότι 23 Κινέζοι κολυμβητές είχαν βρεθεί θετικοί στις αρχές του 2021 για μια απαγορευμένη ουσία, την τριμεταζιδίνη. Αλλά δεν τους επιβλήθηκαν κυρώσεις επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) είχε αποδεχθεί την κινεζική θέση για μόλυνση των τροφίμων.

 A. Bαζογιάννης