Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων. ~Αριστοτέλης | (Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος ) | 384-322 π.Χ.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 12%

12 Δεκεμβρίου, 2019

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιό της κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 12%, λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για να στηριχθεί η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας από την ύφεση, μετά από τη μεγάλη πτώση του πληθωρισμού.

Η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς για repos μίας εβδομάδας από το επίπεδο του 14%, διαμορφώνοντας τα πραγματικά επιτόκια (σ.σ.: μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού) σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό των περισσότερων αναδυόμενων αγορών. Οικονομολόγοι, που είχαν ρωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν μία περικοπή του επιτοκίου κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το υψηλό επίπεδο του 25% πέρυσι, αλλά ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα στο 10,6%, ενώ είχε μειωθεί σε μονοψήφιο νούμερο τους προηγούμενους μήνες. Η κεντρική τράπεζα και οικονομολόγοι, που ρωτήθηκαν από το Reuters, αναμένουν να κλείσει το έτος στο 12%, κάτι που θα συμπίεζε ακόμη περισσότερο τα πραγματικά επιτόκια. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ έχει ως στόχο της νομισματικής πολιτικής μία «εύλογη» πραγματική απόδοση.

Η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει πολύ τα επιτόκια από τον Ιούλιο, καθώς το βασικό επιτόκιο είχε αυξηθεί στο 24% πέρυσι τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της κρίσης της τουρκικής λίρας. Μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,9% στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Read previous post:
Για τις εκπαιδευτικές υποδομές στη Β. Ελλάδα συζήτησαν οι υφυπουργοί Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου και Παιδείας Σ. Ζαχαράκη

Οι εκπαιδευτικές υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα, τα σχολεία ειδικής αγωγής, καθώς και ορισμένα λειτουργικά ζητήματα που έχουν ανακύψει σε σχολικές...

Close