Κάθε άνθρωπος είναι δημιούργημα της εποχής του. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να ανυψωθούν πάνω από τις ιδέες του καιρού τους. Voltaire, 1694-1778, φιλόσοφος & συγγραφέας

Η καθηγήτρια του μαθήματος «Beyonce Feminism» έγραψε βιβλίο για την τραγουδίστρια και τον μαύρο φεμινισμό

14 Νοέμβριος, 2018

Το 2015, η δρ. Omise’eke Tinsley, εμπνεύστηκε από το άλμπουμ της Μπιγιονσέ του 2013 που φέρει το όνομά της «Beyonce» και άρχισε να διδάσκει το προπτυχιακό μάθημα «Beyonce Feminism, Rihanna Womanism» στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. Πού γρήγορα η αίθουσα γέμισε από φοιτητές.
 
Την επόμενη χρονιά, άντλησε περισσότερο υλικό από το άλμπουμ «Lemonade» της Μπιγιονσέ, το οποίο διερευνά τον μαύρο φεμινισμό στο ιστορικά τεταμένο τοπίο του Νότου των ΗΠΑ.
 
Και τα άλμπουμ πυροδότησαν την ιδέα για το νέο βιβλίο της Tinsley «Beyonce in Formation. Remixing Black Feminism». H αναπληρώτρια καθηγήτρια Αφρικανικών Σπουδών και Μελετών της Αφρικανικής Διασποράς και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου για τις Σπουδές Φύλου και Γυναικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δήλωσε: «Έγινε πραγματικά σαφές από τα μαθήματα που έχω διδάξει ότι οι σπουδαστές ήταν πραγματικά πεινασμένοι για περισσότερη συζήτηση για τον μαύρο φεμινισμό και το φεμινισμό έγχρωμων γυναικών».
 
«Όταν η Μπιγιονσέ στάθηκε μπροστά στη φωτεινή πινακίδα που έγραφε «Φεμινισμός» τη βραδιά απονομής των βραβείων VMA’s το 2014 ήταν μια μοναδική στιγμή… μια μαύρη γυναίκα έκανε δημοφιλή τον φεμινισμό και έπειτα όλες οι άλλες λευκές τραγουδίστριες, όπως η Κέιτι Πέρι, ακολούθησαν το παράδειγμά της. Η αυτο-διακήρυξη της Μπιγιονσέ έριξε το διαδίκτυο ή θα μπορούσε να ειπωθεί ότι διαδίκτυο διορθώθηκε προσωρινά. Επειδή επί 20 χρόνια πριν από αυτή την εμφάνιση της, οι λέξεις που συνδέονταν με τον όρο φεμινισμός ήταν ακτιβίστρια, ακραία, μισανδρισμός. Δύο μέρες μετά από εκείνη τη βραδιά ο όρος συνδέθηκε με τη Μπιγιονσέ» αναφέρει η καθηγήτρια.
 
Όταν η τραγουδίστρια κυκλοφόρησε το άλμπουμ – ορόσημο Lemonade, το 2016 άλλαξαν τα πάντα, σύμφωνα με τη συγγραφέα. «Έδειξε τι σημαίνει να είσαι μαύρη γυναίκα στον αμερικανικό νότο, στο ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτικό τοπίο του. Το Lemonade άνοιξε αυτόν το χώρο…», είπε.
 
Η Μπιγιονσέ επηρέασε καθοριστικά άλλες τραγουδίστριες, σύμφωνα με τη συγγραφέα.

Read previous post:
Σύλληψη 36χρονου για τις ληστείες που καταγγέλθηκαν στο ΑΧΕΠΑ

Την εξιχνίαση ληστειών, που καταγγέλθηκε ότι σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, σε χώρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε η...

Close