Φρανσουά Μιττεράν, 1916-1996, Γάλλος πρόεδρος 

Η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο συνεδρίου που διοργανώνει η ΠΚΜ

14 Οκτωβρίου, 2021

«Μετατρέπουμε τις περιφέρειες μας σε e-περιφέρειες», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελος Χαριστέας, μιλώντας σήμερα στο 2ο Συνέδριο Πληροφορικής Ελλάδας, με τίτλο «Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αυτοδιοίκησης», που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Έχουμε ήδη κάνει άλματα στη διεύθυνσή μας, διαδικασίες, καινοτόμες δράσεις, χιλιάδες πλέον πολίτες εξυπηρετούνται απομακρυσμένα στην περιφέρειά μας», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μετατρέπουμε τις περιφέρειες μας σε e-περιφέρειες. Πώς; Μέσα από συνεργασίες που εγώ κι εσείς καλούμαστε να δημιουργήσουμε. Γι’ αυτό και μόνο, το σημερινό συνέδριο είναι πολύ σημαντικό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι το συνέδριο μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα workshop στα τμήματα πληροφορικής των περιφερειών και πρότεινε στο μέλλον να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός διαρκούς θεσμού. Υπογράμμισε, επίσης, ότι στόχος είναι να καθιερωθεί η διεθνής έκθεση τεχνολογίας «Beyond», που διοργανώνεται φέτος στη ΔΕΘ, ως το «μεγάλο τεχνολογικό γεγονός στη Ν.Α. Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ Θεόφιλος Μυλωνάς ανέφερε, από την πλευρά του, ότι «στη χώρα μας, ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός αποτελεί αναπτυξιακή προτεραιότητα της κυβέρνησης, με αποτελέσματα τα οποία είναι ήδη ορατά στον πολίτη» και πρόσθεσε: «Οι τεχνολογίες της 4ης τεχνολογικής επανάστασης, που αξιοποιούνται στην υλοποίηση των έξυπνων πόλεων, σε συνδυασμό με τα κονδύλια που διατίθενται για την ψηφιακή τους ανάπτυξη, αποτελούν ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν περιορισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία». 
«Οι δήμοι και οι περιφέρειες αποτελούν προνομιακό περιβάλλον για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών από τις εταιρείες μας, καινοτόμων προϊόντων, τα οποία θα αναπτύξουν εδώ και θα μπορέσουν να τα βγάλουν στο εξωτερικό, να πουλήσουν, να παράγουν αξία, να φέρουν φόρους, ΦΠΑ, με στόχο πάντα τον πήχη ψηλά: τη διεθνή πορεία», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς και συνέχισε: «Σε αυτό το περιβάλλον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληροφορικής και τεχνολογίας θα γίνουν ο πολλαπλασιαστικός καταλύτης, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου οι ΜΜΕ επιχειρήσεις είναι η μηχανή της καινοτομίας».

Σε επιμέρους δράσεις των περιφερειών τους στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι από άλλες περιφέρειες της χώρας.

Φ.Γ.