Αν το κλίμα ήταν τράπεζα θα το είχατε ήδη σώσει - Ούγκο Τσάβεζ

Η ιστορία του VW Golf από την πρώτη μέρα παραγωγής του μέχρι και σήμερα

21 Οκτωβρίου, 2019

Είναι το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο της VW με 35 εκατομμύρια πωλήσεις. Ο λόγος για το Golf, που πήρε το όνομά του από την γερμανική λέξη Golfstrom, το λεγόμενο «ρεύμα του κόλπου». Η πρώτη έκδοση βγήκε στην παραγωγή ως ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο της κατηγορίας C στις 29 Μαρτίου του 1974. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 7 γενιές του μοντέλου, ενώ στις 24 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί η 8η γενιά.

Όλα ξεκίνησαν το 1974, όταν το Golf αντικατέστησε με επιτυχία, το καλοκαίρι του έτους το VW Beetle. Από τότε διατήρησε την υψηλή δημοτικότητα του προκατόχου του και μάλιστα στις 25 Ιουνίου του 2002 οι συνολικές πωλήσεις ξεπέρασαν αυτές του «Σκαραβαίου». Όλα αυτά τα χρόνια το Golf ήταν διαθέσιμο σε αρκετούς τύπους αμαξώματος, όπως τρίπορτο και πεντάπορτο hatchback, πεντάπορτο station wagon, δίπορτο, κάμπριο, πεντάπορτο MPV, ενώ υπήρξε και τετράπορτη sedan έκδοση.

Σε αντίθεση με τον «Σκαραβαίο», που είχε την μηχανή του πίσω, το Golf έγινε το μοντέλο που είχε τον κινητήρα εμπρός, όπως και η κίνησή του, ενώ ήταν το αυτοκίνητο που καθιέρωσε τον υδρόψυκτο κινητήρα. Η μαζική παραγωγή του Golf πρώτης γενιάς ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου του 1974. Τα πρώτα αυτοκίνητα μπήκαν στις αντιπροσωπείες στις 8 Ιουλίου του ίδιου έτους και οι πρώτες παραδόσεις στην Γερμανία ξεκίνησαν στις 5 Αυγούστου 1974. Από την πρώτη στιγμή, το Golf διατήρησε την υψηλή δημοτικότητα και σημείωσε εξαιρετικά υψηλές πωλήσεις. Η παραγωγή της πρώτης γενιάς σταμάτησε τον Αύγουστο του 1983 πωλώντας συνολικά 6,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Η δεύτερη γενιά του μοντέλου μπήκε στην παραγωγή τον Αύγουστο του 1983 και έναν μήνα αργότερα παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Οι πωλήσεις του ξεκίνησαν στα τέλη του έτους και τα πρώτα μοντέλα στην Ευρώπη και την Ελλάδα ήρθα το 1984. Το γενικότερο ντιζάιν ήταν αυτό που το έκαναν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό αν και διατηρήθηκε η βασική σχεδιαστική φιλοσοφία του Golf της πρώτης γενιάς. Η παραγωγή της δεύτερης γενιάς σταμάτησε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 1992, με πωλήσεις κοντά στα 6,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Η τρίτη γενιά λανσαρίστηκε στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 1991 και μέχρι το τέλος του έτους μπήκε σε όλες τις αντιπροσωπείες της Ευρώπης. Μια σειρά από διακρίσεις το έκαναν να ξεχωρίζει και να αποτελεί διακαή πόθο πολλών νέων. Το 1993 μπήκε στην παραγωγή και η έκδοση κάμπριο. Με την τρίτη γενιά, εμφανίστηκε και μία έκδοση station wagon.

Το Golf τέταρτης γενιάς πρωτοκυκλοφόρησε τέλος καλοκαιριού του 1998, ενώ την άνοιξη της επόμενης χρονιάς στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης παρουσιάστηκε η έκδοση station wagon. Ξεκίνησε η παραγωγή του τον Απρίλιο του 1999 και ολοκληρώθηκε η γραμμή παραγωγή τους τον Ιούνιο του 2006.

Read previous post:
Προκαταρκτική εξέταση για Δ. Παπαγγελόπουλο: Τα κόμματα καλούνται από αύριο να πάρουν θέση για τη δικογραφία και τον κατάλογο των μαρτύρων

  Με την υποσημείωση της ΝΔ ότι «το κατηγορητήριο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είναι ανοιχτό, αν...

Close