Αν οι θεοί ήθελαν να ψηφίζουν οι άνθρωποι, θα μας έδιναν υποψηφίους - Χάουαρντ Ζιν

Η γερμανική εισαγγελία τάσσεται υπέρ της έκδοσης Πουτζντεμόν στην Ισπανία

3 Απριλίου, 2018

Η προοπτική μιας έκδοσης στην Ισπανία του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος κρατείται εδώ και σχεδόν 10 ημέρες στην Γερμανία, αποκτάει τώρα πραγματικές διαστάσεις μετά την εισαγγελική πρόταση που έγινε σήμερα προς το αρμόδιο δικαστήριο της Γερμανίας υπέρ της έκδοσής του.

Ο γενικός εισαγγελέας του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν της Γερμανίας, όπου κρατείται ο αυτονομιστής, αναγνωρίζει σε ανακοίνωσή του την εγκυρότητα στο γερμανικό δίκαιο των δύο βασικών κατηγοριών της “στάσης” και της “υπεξαίρεσης πόρων” που έχει απαγγείλλει η ισπανική δικαιοσύνη σε βάρος του Πουτζντεμόν και ζητεί την παραμονή του υπό κράτηση ενόψει της έκδοσής του.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί ωστόσο από το αρμόδιο γερμανικό δικαστήριο του Σλέσβιχ τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Μετά “την λεπτομερή αξιολόγηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης” που εκδόθηκε από την ισπανική δικαιοσύνη στις 23 Μαρτίου, η γερμανική εισαγγελία έκρινε ότι ένα τέτοιο αίτημα είναι “δυνάμει αποδεκτό” και αιτιολογεί την “παραμονή υπό κράτηση” του κ. Πουτζντεμόν λόγω του “κινδύνου διαφυγής” που υπάρχει αν αφεθεί ελεύθερος.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, ο οποίος καθαιρέθηκε από την κυβέρνηση της Μαδρίτης μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου, συνελήφθη στα τέλη του Μαρτίου στη βόρεια Γερμανία. Εκεί είχε μεταβεί από τη Φινλανδία οδικώς, για να επιστρέψει στο Βέλγιο, όπου έχει εγκατασταθεί για να αποφύγει την ισπανική δικαιοσύνη μετά την αποτυχία της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Έκτοτε ο Πουτζντεμόν κρατείται στην γερμανική πόλη Νόιμινστερ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

-Εσχάτη Προδοσία-

Το δικαστήριο του Σλέσβιχ, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση όσον αφορά την έκδοσή του ή όχι στην Ισπανία, αντέδρασε σήμερα στην εισήγηση της γερμανικής εισαγγελίας υπέρ της έκδοσής του ανακοινώνοντας ότι ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έκδοση της ετυμηγορίας του και ότι η γερμανική δικαιοσύνη έχει στη διάθεσή της 60 ημέρες για να αποφανθεί.

Το δικαστήριο επισήμανε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι προτίθεται να εξετάσει αν το αίτημα έκδοσής του δεν είναι “εν δυνάμει αποδεκτό ως προς την ουσία” και αν υφίσταται πράγματι λόγος για την κράτησή του.

Η εισαγγελία από την πλευρά της έλαβε σε μεγάλο βαθμό υπόψη της στην πρότασή της τις δύο βασικές κατηγορίες που έχει απαγγείλει εναντίον του Πουτζντεμόν η ισπανική δικαιοσύνη, κρίνοντας ότι είναι έγκυρες όσον αφορά το γερμανικό δίκαιο.

Ο Πουτζντεμόν κατηγορείται στη χώρα του για “υπεξαίρεση δημόσιων πόρων” για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος που η Μαδρίτη έκρινε παράνομο, το κόστος του οποίου υπολογίζεται από την ισπανική δικαιοσύνη σε 1,6 εκατομμύριο ευρώ, αλλά κυρίως για “στάση”.

Υπάρχει αβεβαιότητα αν η γερμανική δικαιοσύνη θα αναγνωρίσει στο τέλος την βασική κατηγορία που τον βαρύνει για “στάση”, η οποία δεν υπάρχει με την αυστηρή έννοια του όρου στο γερμανικό δίκαιο. Εκεί εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Καταλονίας.

Η γερμανική εισαγγελία έδωσε ωστόσο μια πιθανή ένδειξη όσον αφορά την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν οι Γερμανοί δικαστές. Στην ανάλυσή της έκρινε ότι η κατηγορία για “στάση” ομοιάζει με αυτήν της “εσχάτης προδοσίας” που υπάρχει στον εθνικό ποινικό κώδικα της Γερμανίας και ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ακριβής αντιστοιχία για να μπορούν να προχωρήσουν σε μια έκδοση.

Αυτό μπορεί εξάλλου να υποστηριχθεί από το απλό γεγονός ότι οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας προχώρησαν στη διεξαγωγή του παρά την αντίθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας και τους αποδεδειγμένους κινδύνους που υπήρχαν αυτό να προκαλέσει ξέσπασμα βίας.

Παρά τις προειδοποιήσεις, “η αυτόνομη καταλανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της που διώκεται σήμερα, αποφάσισαν να διοργανώσουν το δημοψήφισμα”, υπογραμμίζει η γερμανική εισαγγελία στην ανακοίνωσή της.

Read previous post:
Δεκαεννέα νεκροί σε 502 τροχαία στην Αττική, τον Μάρτιο

Δεκαεννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 570 τραυματίστηκαν σε 502 τροχαία που σημειώθηκαν τον Μάρτιο 2018, στην Αττική.

Close