Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή. Andre Gide, 1869-1951, Γάλλος συγγραφέας

Η γερμανική άκρα δεξιά κατασκευάζει fake news για να διασπείρει τον φόβο απέναντι στους μετανάστες.

15 Απρίλιος, 2019

«Οι πρόσφυγες ευθύνονται για την εγκληματικότητα», γράφει μία προκήρυξη των ευρωεκλογών: στην Γερμανία, η άκρα δεξιά εκμεταλλεύεται κάθε περιστατικό που εμπλέκει αλλοδαπούς. Είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την διάδοση της ρητορικής της σε μία χώρα πολιτικά αναστατωμένη από τη έλευση άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων.
Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) σχεδιάζει να επαναλάβει κατά τις ευρωεκλογές την συνταγή που της επέτρεψε να γίνει από το 2017 η πρώτη δύναμη της γερμανικής αντιπολίτευσης στην ομοσπονδιακή βουλή, σε μία χώρα όπου η άκρα δεξιά ήταν σχεδόν  ανύπαρκτη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να υποδεχθεί μετανάστες», λέει στο AFP ο Γεργκ Μόιτεν, επικεφαλής της λίστας της  AfD στις ευρωεκλογές και προσθέτει: «το ποσοστό των επιθέσεων με μαχαίρι, των βιασμών, των βιαιοτήτων κατά των γυναικών που διαπράττονται από άτομα που προέρχονται από μία μουσουλμανική κουλτούρα είναι μεγαλύτερο από ό,τι από «άτομα που είναι από εδώ»».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, το 38,6% των βίαιων εγκλημάτων το 2018 έχουν διαπραχθεί από αλλοδαπούς. Αλλά ταυτόχρονα, η εγκληματικότητα έχει φθάσει το χαμηλότερο επίπεδο από την ενοποίηση της Γερμανίας. 
«Κάθε γεγονός του αστυνομικού δελτίου όπου εμπλέκονται αλλοδαποί, κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες, τονίζεται και γενικεύεται», δηλώνει ο Μίρο Ντίτριχ, του ιδρύματος κατά του ρατσισμού Amadeu Antonio.

 ‘Fake news’ 

Αυτό ξεκίνησε αρχικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά δεκάδων γυναικών την νύκτα της Πρωτοχρονιάς το 2015 στην Κολωνία, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αποδόθηκε σε νέους αιτούντες άσυλο και σόκαραν τη Γερμανία. Αυτό αποτέλεσε και την έναρξη της εκτίναξης των ποσοστών της άκρας δεξιάς.
Συνεχίσθηκε δύο χρόνια μετά με την δολοφονία με μαχαίρι μίας 15χρονης Γερμανίδας από τον αφγανό φίλο της στην κωμόπολη του Καντέλ,  κοντά στα σύνορα με την  Γαλλία. Επί μήνες, η τοπική οργάνωση της AfD πραγματοποίησε διαδηλώσεις για να καταγγείλει την μεταναστευτική πολιτική της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ. 

Read previous post:
Το δίλημμα της εγρήγορσης

Δύο αγώνες έμειναν έως το τέλος της σεζόν και στόχος του Μανόλο Χιμένεθ είναι να κρατήσει «ζεστούς» τους παίκτες του...

Close