Η ζωτικότητα δεν φαίνεται μόνο στη δυνατότητα να επιμένεις, αλλά και στη δυνατότητα να μπορείς να ξεκινάς πάλι από την αρχή. Francis Scott Fitzgerald, 1896-1940, Αμερικανός συγγραφέας

Η γαλλική κυβέρνηση μεταθέτει δύο κρίσιμες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε σήμερα ότι μεταθέτει δύο βασικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αυτές του συνταξιοδοτικού συστήματος και της ασφάλισης ανεργίας, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που οφείλεται στον κορονοϊό.

“Πολλά θέματα είναι στο τραπέζι και είμαι ευτυχής για την ποιότητα του διαλόγου που είχα σήμερα το πρωί με τους κοινωνικούς εταίρους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε επί τρείς ώρες με εκπροσώπους των συνδικάτων και της εργοδοσίας.

Η μεταρρύθμιση της ασφάλισης ανεργίας, την οποία τα συνδικάτα ζητούν να εγκαταλειφθεί, μετατέθηκε για τις αρχές του 2021, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Ένα πρώτο σκέλος αυστηροποίησε τον περασμένο Νοέμβριο τη θεμελίωση των δικαιωμάτων αποζημίωσης (έξι μήνες εργασίας επί των 24 τελευταίων έναντι τεσσάρων στους 28 πρωτύτερα).

Το δεύτερο σκέλος προέβλεπε κυρίως από τον Σεπτέμβριο ένα νέο υπολογισμό του επιδόματος για εργαζόμενους με επισφαλείς συνθήκες εργασίας.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο Καστέξ δεσμεύτηκε να επαναλάβει τη διαβούλευση “εντός των προσεχών μηνών” με “νέα μέθοδο”.

Η μεταρρύθμιση αυτή που ανεστάλη επ’ αόριστον λογω της κρίσης, είχε προκαλέσει δύο μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες και διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ωστόσο ότι θα φέρει εις πέρας αυτά τα δύο θέματα.

“Συμφωνήσαμε από κοινού ότι η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων, στο εξής, είναι η καταπολέμηση της κρίσης, η απασχόληση, η καταπολέμηση της ανεργίας και η εξεύρεση τρόπων και μέσων, το ταχύτερο δυνατόν, για την οικονομική ανάκαμψη”, είπε, την ώρα που το σχέδιο ασφάλισης ανεργίας προβλέπει την κατάργηση 900.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά κοινωνικά κινήματα (διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων και των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες) απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που προσπάθησε να εφαρμόσει μετά την εκλογή του πριν από τρία χρόνια.

Με τον κορονοϊό, πρέπει να διαχειριστεί ταυτόχρονα την υγειονομική, την οικονομική και την κοινωνική κρίση η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, θα βυθίσει τη Γαλλία σε ύφεση 9% το 2020, κάτι που έχει να συμβεί από το 1948.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους προωθεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης που τελεί υπό συζήτηση στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, Σάββατο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει εν μέρει το γαλλικό πρόγραμμα ανάκαμψης.

 

Περισσότερα στη κατηγορία Ανάλυση Επικαιρότητας
Σχόλιο ΝΔ για δηλώσεις Αλ. Τσίπρα σχετικά με τις εξελίξεις με την κ.Τουλουπάκη

"Το είδαμε κι αυτό! Τον θαυμαστή του καθεστώτος της Βενεζουέλας, τον άνθρωπο που έλεγε «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή», τον...

Close