Οι άνθρωποι γενικά αναγνωρίζουν ένα γεγονός σαν αλήθεια μόνο όταν το γεγονός συμφωνεί με αυτά που ήδη πιστεύουν - Andy Rooney

Η φωτογραφική ματιά Κυπρίων και Ελλήνων δημιουργών σε μια διακρατική έκθεση

20 Μαρτίου, 2018

Τη Μακεδονία και την Κύπρο φιλοδοξεί να συνδέσει η διακρατική έκθεση φωτογραφίας Ελλήνων και Κύπριων φωτογράφων, που φιλοξενείται μέχρι τα τέλη του μήνα στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας. Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας που αναδεικνύει το ενιαίο εθνικό, γεωγραφικό, ιστορικό και πολιτισμικό χώρο των δυο περιοχών, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και στήριξης μεταξύ Ελλήνων και Κύπριων δημιουργών.

Συνολικά 103 φωτογραφίες (50 Κύπριων και 53 Καβαλιωτών φωτογράφων), υψηλής καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας, θα εκτίθενται μέχρι τις 30 Μαρτίου 2018 μέσα από μια έκθεση, που διοργανώθηκε με τη συνδρομή της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου, του Δήμου Καβάλας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Θάσου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον γενικό πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Σπύρου Μιλτιάδη, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Εκ μέρους της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας, ο διεθνής φωτογράφος Γιώργος Μυτιληνός, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους από την Ελλάδα και την Κύπρο, στη διάρκεια των εγκαινίων τόνισε ότι “η φωτογραφία αποτελεί το απαύγασμα της πολυτιμότητας της όρασής μας, κάθε φωτογραφία είναι πολυσήμαντη, έχει τόσες αναγνώσεις και ερμηνείες και τόσες εξηγήσεις όσες και οι θεατές που τη βλέπουν. Κι αυτό ανάλογα με τα βιώματα και τους προβληματισμούς, την κοινωνική θέση, την παιδεία, το μορφωτικό επίπεδο και την ικανότητα της αισθητηριακής αντίληψης του παρατηρητή”.

“Είναι ιδιαίτερη χαρά για το Δήμο Καβάλας”, σημείωσε, από την πλευρά της, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, “να φιλοξενεί μια έκθεση φωτογραφίας με έργα δημιουργών από την ιστορική μεγαλόνησο, την Κύπρο. Είναι γνωστό ότι χάρη στη δραστήρια κυπριακή κοινότητα της πόλης μας γίνονται πολλές και ουσιαστικές προσπάθειες πάνω σε θέματα πολιτιστικών ανταλλαγών. Καβάλα και Κύπρος ενώνονται με πολλά κοινά στοιχεία. Η πόλη μας βρίσκεται πάντα στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού της ιστορικής μεγαλονήσου και χαιρόμαστε όταν μας δίνεται η ευκαιρία να συναναστραφούμε με τους Κύπριους αδελφούς μας μέσα από ποικίλες και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δράσεις”.

Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, σημείωσε ότι “η στιγμή της επικαιρότητας, την οποία αιχμαλωτίζει ο φωτογράφος με τον φακό του δυναμικά εξελίσσεται σε ένα  καλλιτέχνημα αντάξιο ενός πίνακα, ενός γλυπτού ή ενός αντικειμένου τέχνης  που φιλοξενεί το μουσείο. Η Εφορία Αρχαιοτήτων είναι ανοιχτή πάντα στις προκλήσεις για εκδηλώσεις που συνάδουν με τον προορισμό και τη χρήση του μουσείου, γι’ αυτό και δέχτηκε να φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας στον ημιώροφο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας”.

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μυτιληνός

Βασίλης Λωλίδης

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών – κατασχέθηκαν 26 κιλά κοκαΐνης

Σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, πέτυχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, χθες το...

Close