Ένα έθνος, για να έχει καλούς στρατιώτες, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε πόλεμο. Napoleon Bonaparte, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης.

Η φαρμακευτική θεραπεία δεν αποτελεί πλεονέκτημα

22 Μαΐου, 2020

Η χρήση απαγορευμένων ουσιών, μέσω φαρμακευτικών σκευασμάτων, από αθλητές για ιατρικούς λόγους, δεν αποτελεί πλεονέκτημα στην διεκδίκηση μίας κορυφαίας διάκρισης, όπως αυτή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το συμπέρασμα αυτό, προέκυψε από έρευνα που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA), με τον ιατρικό διευθυντή, Αλαν Βέρνεκ, να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τα δεδομένα δείχνουν, ότι το ποσοστό των αθλητών με έγκυρες TUE (σ.σ. ειδικές άδειες) στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν μικρότερο από 1%. Η σχέση μεταξύ του ποσοστού των κορυφαίων αθλητών με TUE και της κατάκτησης μεταλλίων αποτέλεσε αντικείμενο συκοφαντίας, ελλείψει πειστικών δεδομένων από τους ανταγωνιστές».
Οπως είναι γνωστό, κορυφαία αστέρια του αθλητισμού, όπως οι Αμερικανίδες αδελφές, Σερένα και Βίνους Ουίλιαμς, αλλά και η συμπατριώτισσα τους, Σιμόν Μπάϊλς, έχουν αγωνισθεί με τέτοιες άδειες, οι οποίες τους επιτρέπουν να λαμβάνουν κανονικά απαγορευμένες ουσίες για ιατρικούς λόγους.
Το 2018, η Σερένα Ουίλιαμς είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν θα ήθελε να έχει πλεονέκτημα έναντι μίας άλλης τενίστριας, ενώ η Μπάϊλς που είναι η κορυφαία γυμνάστρια της σύγχρονης εποχής, είχε αποκαλύψει το 2016, ότι πάσχει από διαταραχή έλλειψης προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα και πρόσθεσε πως λαμβάνει σχετική θεραπεία από πολύ μικρή ηλικία.
Οι αθλητές αυτοί, λαμβάνουν την άδεια που εκδίδεται από τον οργανισμό κατά του ντόπινγκ, μετά από μια σειρά σχετικών εξετάσεων από εξειδικευμένη ιατρική επιτροπή.
«Το πρόγραμμα TUE αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αθλητισμού και επιτρέπει στους αθλητές με ειδικές καταστάσεις, να ανταγωνίζονται σε ένα δίκαιο περιβάλλον. Είναι ευρέως αποδεκτό από τους αθλητές, τους γιατρούς και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, καθώς και από μια αυστηρή διαδικασία που αποσκοπεί στην πρόληψη της κατάχρησης», συμπλήρωσε ο Βέρνεκ.
Οπως αποδείχθηκε από σχετική έρευνα, στους πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου εφαρμόσθηκε αυτή η τακτική, οι αθλητές που είχαν ειδική άδεια, συμμετείχαν σε μόλις 181 αγωνίσματα σε σύνολο 20.139 και κατέκτησαν 21 από τα 2.062 μετάλλια στην κορυφαία διοργάνωση.

 Γ. Διακογιάννης

Read previous post:
ΘΕΜΑ O Ολυμπιακός τίτλο (1981) στη «μαύρη χρονιά»

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1980-81 ήταν το δεύτερο επαγγελματικό και πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Ολυμπιακός.

Close