Ο Νότος δημιουργεί τους πολιτισμούς. Ο Βορράς τους καταστά, τους καταστρέφει, δανείζεται από αυτούς, τους διαδίδει. Αυτή είναι μια σύντομη σύνοψη της Ιστορίας - Will Durant

H Ευρωομάδα της Αριστεράς καταδικάζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ως «παράνομο και αυθαίρετο» και ζητάει την παρέμβαση της ΕΕ

5 Δεκεμβρίου, 2019

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE-NGL καταδικάζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ως «παράνομο και αυθαίρετο», καθώς και τις αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης υπόγραψαν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα καθώς και μια συμφωνία για την ενισχυμένη ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία. Αυτό το μνημόνιο είναι αυθαίρετο και παράνομο δεδομένου ότι αγνοεί εντελώς το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τα νόμιμα δικαιώματα άλλων κρατών στην περιοχή, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωομάδα της Αριστεράς.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το προφορικό σημείωμα της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ με τις καθορισμένες μονομερείς συντεταγμένες, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς ζητούν την παρέμβαση της ΕΕ «ώστε η Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητές της και να πάψει να θέτει σε κίνδυνο την περιοχή, εξετάζοντας ακόμη και την επέκταση του καθεστώτος κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που ασκούν παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Ελλάδας».

Οι αυθαίρετες, παράνομες και απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας λειτουργούν αρνητικά στις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επισημαίνει η Ευρωομάδα της Αριστεράς.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Βρούτσης: Η ανεργία θα χτυπηθεί με υγιή τρόπο, μέσα από τον ιδιωτικό τομέα

Περαιτέρω μείωση της ανεργίας αναμένει η κυβέρνηση, μετά και τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αργότερα σήμερα, σύμφωνα με...

Close