Si vis pacem para bellum μτφρ: αν θες ειρήνη να ετοιμάζεσαι για πόλεμο - Λατινικό Ρητό

«Η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού»

20 Οκτωβρίου, 2020

Διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του ΣΤΕ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η βουλευτής της ΝΔ, επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στο ΣΤΕ, Ντόρα Μπακογιάννη, και η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι μέσα σε αυτό το σκηνικό της διαρκούς απειλής, υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί με θετικό πρόσημο αυτήν την πανδημία από όλες τις προηγούμενες: η αντίδρασή μας ως ανθρωπότητα. «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ιδιαίτερα των ευπαθών συνανθρώπων μας τέθηκε ως η βασική προτεραιότητα και κυριάρχησε απέναντι σε οτιδήποτε άλλο. Η οικονομία και η πολιτική κυριαρχήθηκαν από την έννοια της προστασίας της δημόσιας υγείας και πάρθηκαν πρωτοφανή μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε πως στο επίκεντρο της ελληνικής Προεδρίας βρίσκεται η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας και συμπλήρωσε πως τον Νοέμβριο αναμένεται να υιοθετηθεί «η Διακήρυξη των Αθηνών», κείμενο το οποίο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής της ΝΔ και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε την υπεύθυνη στάση της Πολιτείας έναντι των ευπαθών ομάδων την περίοδο της πανδημίας, η οποία έβαλε πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, μετατρέποντας την Ελλάδα σε παράδειγμα παγκοσμίως. Ακόμα, η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κάτι που, όπως σημείωσε, δεν συνέβη με όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως την Πολωνία, την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Την εκδήλωση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Φάνης Παπαθανασίου και Κατερίνα Παναγοπούλου και αναπτύχθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες:

   – «COVID-19 και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού»

   – «Παιδική προστασία σε συνθήκες κρίσης»

   – «Άστεγοι και COVID-19».

Στην ομιλία της, κατά τη δεύτερη ενότητα, η υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η Πολιτεία, ως η οργανωμένη μορφή του κόσμου των ενηλίκων, οφείλει να λειτουργεί για όλα τα παιδιά όχι φυσικά ως γονέας, αλλά σίγουρα με κριτήριο γονικής ευθύνης απέναντί τους. «Αυτόν ακριβώς το ρόλο, της διαμόρφωσης ενός ασφαλούς πλαισίου για την καθημερινότητα κι ενός αισθήματος σιγουριάς για το αύριο, πρέπει να προσπαθούμε διαρκώς, κρατώντας ανοιχτούς τους παιδικούς σταθμούς και τις ειδικές δομές, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε, δίνοντάς τους την αίσθηση μίας ασφαλούς κανονικότητας και διασφαλίζοντας το αναπόσπαστο δικαίωμά τους στη παιδική ηλικία» διευκρίνισε.

Ομιλητές στην πρώτη ενότητα ήταν ο Γεώργιος Σταμάτης, γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ο Ιωάννης Δημητρακόπουλος, Scientific Advisor European Union Agency for Fundamental Rights (FRA), η Μαρία Γαβουνέλη, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και η Ξένια Παπασταύρου, διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Σταμάτης τόνισε: «Στην πρωτόγνωρη κατάσταση, που διανύουμε, με την πανδημία COVID-19 να έχει πλήξει τόσο τη δημόσια υγεία, όσο και τη δημόσια ζωή εν γένει, στόχος μας είναι κανένας ευάλωτος συμπολίτης να μην μείνει πίσω. Κι αυτή είναι μία πρόσκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας προϋποθέτει μέτρα που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε κοινωνικής ομάδας, με άξονα πάντοτε την προάσπιση του δικαιώματος στην υγεία, αλλά παράλληλα που εξασφαλίζουν το υψηλότερο επίπεδο αξιοπρέπειας και προστασίας όσων εν γένει των δικαιωμάτων. Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας σχεδίασε και υλοποίησε δράσεις και πολιτικές προστασίας των πλέον ευάλωτων, όπως οι άστεγοι, τα άτομα με αναπηρία, οι Ρομά, οι χρονίως πάσχοντες. Στόχος μας είναι και παραμένει η προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».

Στη δεύτερη ενότητα, που είχε θέμα την «Παιδική Προστασία σε συνθήκες κρίσης», μίλησαν η Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Luciano Calestini, εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, ο Γιώργος Νικολαΐδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Ψυχίατρος και η Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνηγόρου Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Στην τρίτη ενότητα συμμετείχαν οι ομιλητές: Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων και Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη.