Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος

Η εμβάθυνση της δημοκρατίας ως αντίδοτο στην υπερσυγκέντρωση της εξουσίας, κεντρικό θέμα στο φετινό Συμπόσιο της Σύμης

15 Ιούλιος, 2019

Η ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατίας ως αντίδοτο στην υπερσυγκέντρωση της εξουσίας, ήταν το κεντρικό θέμα στο φετινό Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο μαζί με Young Leaders Project και το Agora Project, ολοκληρώθηκε στη Μίλατο της Κρήτης, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Το Συμπόσιο, που διεξήχθη σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Κρήτης, ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου. Στην Τελετή Έναρξης στο Ενετικό Φρούριο του Ηρακλείου, μίλησαν:

– η π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάρια Χάλονεν για τις προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας της ΕΕ,
– ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος υπεύθυνος για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς, για τα μεγάλα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη με πρώτο από όλα την κλιματική αλλαγή και
– ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του MIT Media Lab, Μιχάλης Μπλέτσας, για τις προκλήσεις που δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνολογίας στις κοινωνίες μας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην εισαγωγική ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Καθώς η συγκέντρωση της εξουσίας και η αυξανόμενη ανισότητα αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τις δημοκρατίες μας, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί την αυταπάτη ότι αποκτούμε θεϊκές ιδιότητες, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν το μέλλον τους. Οι Αρχαίοι Έλληνες περιέγραψαν εκτενώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην Ύβρη, την κατάχρηση της εξουσίας, και προκαλούν την παρέμβαση της Νέμεσης, της θείας δίκης».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν οι κοινωνίες για να είναι συνεκτικές είναι η οικοδόμηση λειτουργικών δημοκρατιών, η καταπολέμηση των ανισοτήτων, ο επανασχεδιασμός του μέλλοντος της εργασίας, η ρύθμιση της τεχνολογικής προόδου και των νέων τεχνολογιών, η υλοποίηση ενός πρασίνου οικονομικού και κοινωνικού συμβολαίου, η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας μέσα από την καλλιέργεια μιας οικουμενικής αντίληψης.

«Αυτή τη στιγμή, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αμφισβητείται από πολλούς αυταρχικούς ηγέτες ενώ ένα τμήμα των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο νέων σε ηλικία απέχουν από την πολιτική. Γι’ αυτό η ευθύνη μας είναι μεγαλύτερη σε ότι αφορά τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Δεν χωράει αμφιβολία, οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που προανέφερα, δεν μπορεί παρά να είναι προοδευτικές».

Η Τελετή Έναρξης έκλεισε με την απονομή του Ειδικού Βραβείου Παπανδρέου-Τζεμ για τους επιχειρηματίες που συμβάλλουν στην επίλυση συγκρούσεων και την προώθηση της ειρήνης, στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της CCC, Tawfik Khoury.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου, συζητήθηκαν ο νέος παγκόσμιος συσχετισμός δυνάμεων και οι ευρώ-αμερικανικές σχέσεις, το τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά τις Ευρωεκλογές, η στρατηγική της ακροδεξιάς και η δυνατότητα εξαγωγής των ιδεών της, η γενιά Ζ και η στάση της απέναντι στην πολιτική, ο προοδευτικός καπιταλισμός ως αντίδοτο στην αύξηση της ανισότητας, οι συμμετοχικές κοινωνίες και τα νέα δικαιώματα, η ουσιαστική δημοκρατία και η κρίση του αντιπροσωπευτικού κοινοβουλευτισμού.

Επίσης, σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας έγινε ειδική συνέδρια για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και την δυνατότητα συμβολής της στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο Συμπόσιο της Σύμης συμπεριλαμβάνονται κάθε χρόνο και γεωπολιτικά εργαστήρια. Φέτος είχαν ως θέμα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις μεταβαλλόμενες συγκρούσεις και την επίδραση τους στη μετακίνηση πληθυσμών καθώς και το ενεργειακό παζλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οι: Τζ. Στίγκλιτς , νομπελίστας και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, βουλευτής και πρώην ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τσεμ Εζντεμιρ, βουλευτής του γερμανικού κόμματος των Πράσινων, Εερο Χεΐναλουομα, Ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ομάδας των Φινλανδών σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ζλάτκο Λαγκούμτζια, π. Πρωθυπουργός της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Νέτσατι Οζτσάν, επικεφαλής της καμπάνιας του νεοεκλεγέντος δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, Τουνκ Σογιερ , δήμαρχος Σμύρνης, Οντέτα Μπαρμπουλούσι , ειδική Σύμβουλος του Π/Θ της Αλβανίας και π. Υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνε Ταλέσκι, Σύμβουλος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του Π/Θ της Βόρειας Μακεδονίας, Αγια Τσέμπι, Ειδική Απεσταλμένη για τη Νεολαία της Αφρικανικής Ένωσης, Κούμι Ναΐντου , Γενικός Γραμματέας της Amnesty International, Ουάφα Χαίτζι, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, Αρουν Σοντάρι, επικοινωνιολόγος και πρώτος βιντεογράφος του Λευκού Οίκου επί Ομπάμα, Ισαντόρα Σουμπιλάγα , ειδική απεσταλμένη του Χουάν Γκουαϊδό στη Γαλλία και την Ισπανία, Μαρκ Μιλλερ, ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Mόνα Μάκραμ Εμπέιντ, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Ντέιβιντ Πατρικαράκος David Patrikarakos, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Τζαν Τζάκομο Μιγκόνε, καθηγητής Αμερικανό-ευρωπαϊκών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος ΙΕΝΕ, Μαριλένα Κοππά, π. Ευρωβουλευτής και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σόλι Οζέλ , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has, Ρίτσαρντ Πάρκερ , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, Γκάλια Λίντενστραους , Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών για θέματα Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Nιλ Κένι Γκάγιερ , CEO της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης Mercy Corps, Δάφνη Χαλικιοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Στην Τελετή Λήξης του Συμποσίου, η διάσημη ελληνίστρια, καθηγήτρια στο βρετανικό Πανεπιστήμιο King’s College, Εντιθ Χολ , ανέλυσε πως η Ύβρις και η Νέμεσις συνδέονται με την αρχαία έννοια της δημοκρατίας και τι διδάγματα μπορούν να προσφέρουν στο σύγχρονο κόσμο.

Read previous post:
Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 54ων “Δημητρίων”

Εγκρίθηκε σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 54ων «Δημητρίων».

Close