Στις επαναστάσεις υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: εκείνοι που τις κάνουν κι εκείνοι που επωφελούνται. Napoleon Bonaparte, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης

Η Ελένη Σίντου της Zoinos Winery νέα πρόεδρος της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»

2 Ιουλίου, 2024

Το «τιμόνι» της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» ανέλαβε την 1η Ιουλίου η χημικός – οινολόγος Ελένη Σίντου, υπεύθυνη παραγωγής του οινοποιείου «Zoinos Winery» στην Ήπειρο, ούσα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του φορέα, που συμπλήρωσε το τριακοστό έτος της λειτουργίας του, έχοντας εισάγει σημαντικές καινοτομίες στην ελληνική οινική αγορά.

Η ιδρυθείσα το 1993 ένωση δημιούργησε εν έτει 1996 το πρωτοπόρο δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων «Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας» (αργότερα «Βόρειας Ελλάδας» με την εισδοχή οινοποιείων από την Ήπειρο και τη Θράκη), καθιερώνοντας έτσι τον οινοτουρισμό στην Ελλάδα και φέρνοντας χιλιάδες επισκέπτες στα οινοποιεία: μόνο το 2023 στους βορειοελλαδικούς «Δρόμους του Κρασιού» βάδισαν 120.000 άτομα. Λίγα χρόνια αργότερα, η Ένωση εκκίνησε δύο πανελλαδικές οινοτουριστικές εκδηλώσεις, τις «Ανοιχτές Πόρτες» (2005) τον Μάιο και την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού (2012) τον Νοέμβριο, ενώ το 1999 έβαλε στην αφετηρία τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό οίνου στην Ελλάδα, που ετοιμάζεται για την 25η διοργάνωσή του. Επιπλέον, η σειρά εκδηλώσεων «ΒορΟινά» ξεκλείδωσε στο ευρύ κοινό τον κόσμο των κρασιών της Βόρειας Ελλάδας.

Πρώτος πρόεδρος της Ένωσης ήταν ο αείμνηστος οινοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος. Ακολούθησαν οι Γιάννης Μπουτάρης, Βαγγέλης Γεροβασιλείου, Γιώργος Τσάνταλης, Γιάννης Βογιατζής, Στέλιος Κεχρής και, τα τελευταία χρόνια, ο Στέλλιος Μπουτάρης, που κατέρριψε κάθε ρεκόρ παραμονής στον προεδρικό θώκο της Ένωσης. «Στην οκτάχρονη (2016-2024) θητεία του, ο Στέλλιος Μπουτάρης ηγήθηκε με την κοσμοπολίτικη προσωπικότητά του σε μια διαρκή εξωστρεφή εικόνα της Ένωσης, με νέα διαμόρφωση της εταιρικής της μορφής (rebrading) και συνεχή ανανέωση του προφίλ και της επικοινωνίας της. Εξάλλου, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Ένωση μεγάλωσε, από 27 σε 35 οινοποιεία-μέλη» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, όπου διευκρινίζεται ότι ο κ. Μπουτάρης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προώθηση των κατηγοριών ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης) της Βόρειας Ελλάδας. Έμφαση έδωσε στην ΠΓΕ «Μακεδονία», ιδρύοντας το Παρατηρητήριο «ΠΓΕ Μακεδονία», προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενέργειες εις βάρος του ελληνικού οίνου από γειτονικές χώρες.

«Οι αξίες που προήγαγε ο Στέλλιος Μπουτάρης ως πρόεδρος της ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” έχουν σηματοδοτήσει το επώνυμο ελληνικό κρασί. Το να συνεχίσεις το έργο του είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, όσο και να προχωρήσεις ακόμη παραπέρα. Η προεδρική θέση της ΕΝΟΑΒΕ αποτελεί τιμή και καθήκον για κάθε μέλος της. Ως εκπρόσωπος της συνεταιριστικής οινοποιίας Zoinos Winery αισθάνομαι την ευθύνη αλλά και την πρόκληση ιδιαίτερα έντονες» υπογράμμισε η νέα πρόεδρος της Ένωσης.

Διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο οινοποιός Στέλιος Κεχρής (Οινοποιείο Κεχρής) και τη θέση της αντιπροέδρου η Μαριάνθη Γεροβασιλείου (Κτήμα Γεροβασιλείου). Το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος συμπληρώνουν ως μέλη οι (αλφαβητικά): Σπύρος Αργυράκης (Argyrakis Wines), Χριστόφορος Γεωργιάδης (Αργατία), Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Άλφα), Θωμάς Καμκούτης (Αμπελώνας Καμκούτη), Γεράσιμος Λαζαρίδης (Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη), Άκης Παπαδόπουλος (Κτήμα Τέχνη Οίνου), Αφροδίτη Στεργίου (Κτήμα Στεργίου) και Χρήστος Ταραλάς (Κτήμα Ταραλά)._

*Τις συνημμένες φωτογραφίες παραχώρησε η Ένωση