Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας Winston Churhill

Η εξελιγμένη δικτύωση συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου

5 Ιούλιος, 2018

Η μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου παραμένει μια από τις πιο δύσκολες αποστολές για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η προσπάθεια τους ενισχύεται από νέες τεχνολογικές διατάξεις που υπολογίζουν πολλούς παράγοντες της οδήγησης και του τρόπου οδήγησης του κάθε χρήστη. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν, το βάρος, η αεροδυναμική, το σχήμα του αμαξώματος καθώς και η ειδική κατασκευή του κάτω τμήματος του αυτοκινήτου.

Η νέα BMW Σειρά 8 Coupe, αξιοποιεί και τις δυνατότητες της εξελιγμένης δικτύωσης για να περιορίσει την κατανάλωση καυσίμου. Στο πανάκριβο πολυτελές σπορ αυτοκίνητο, ο εγκέφαλος του οκτατάχυτου αυτόματου κιβωτίου έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει τη στρατηγική αλλαγών στην τρέχουσα οδηγική κατάσταση, μέσω της πληροφόρησης που λαμβάνει από το σύστημα πλοήγησης. Δεδομένα πλοήγησης χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για κατέβασμα σχέσης στο αυτόματο κιβώτιο όταν το αυτοκίνητο πλησιάζει σε μία διασταύρωση. Με τον ίδιο τρόπο, ο εγκέφαλος μπορεί να αποφεύγει περιττές αλλαγές σχέσεων μεταξύ δύο συνεχόμενων στροφών, για να μην μειώνεται η ταχύτητα του αυτοκινήτου.

Επίσης, προσαρμόζεται η λειτουργία Auto Start Stop, με βάση δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης καθώς και από κάμερες και αισθητήρες ραντάρ των συστημάτων υποστήριξης οδηγού. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να αποτραπεί η μη αποδοτική διακοπή λειτουργίας του κινητήρα – για παράδειγμα όταν το αυτοκίνητο σταματά για λίγο σε διασταυρώσεις ή κυκλικούς κόμβους. Η κίνηση των προπορευόμενων οχημάτων καταγράφεται επίσης για να προσδιοριστεί η ιδανική στιγμή για σταμάτημα και εκκίνηση του κινητήρα.

Επιπλέον, η δικτύωση αυξάνει την απόδοση της λειτουργίας ρολαρίσματος (coasting). Σε ταχύτητες ταξιδιού μεταξύ 15 και 160 χλμ./ώρα, εξασφαλίζει την αποσύνδεση του κινητήρα μόλις ο οδηγός αφήσει το γκάζι. Το όχημα μπορεί απλά να ρολάρει με ρελαντί και με ελαχιστοποιημένη κατανάλωση.

Η αλλαγή στο λεγόμενο sailing mode (ρολάρισμα) γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που έχει νόημα και δεν υπονομεύει την άνεση ή τις επιδόσεις. Εάν ο οδηγός αφήσει το γκάζι πολύ απότομα, για παράδειγμα, ο κινητήρας παραμένει συνδεδεμένος. Επιπλέον, το προαιρετικό Proactive Driving Assistant χρησιμοποιεί δεδομένα πλοήγησης για προσαρμογή της διαδρομής και δεδομένα ραντάρ για υπολογισμό της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα και τη διαφορά στην ταχύτητα.

Στη νέα BMW Σειρά 8 Coupe, το σχεδόν πλήρως στεγανοποιημένο κάτω τμήμα αμαξώματος, ο έλεγχος εισαγωγής αέρα με ενεργές γρίλιες στη μάσκα και τα Air Curtains, συμπεριλαμβανομένων των Air Breathers, βοηθούν στη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης του αμαξώματος. Οι στενές βάσεις των εξωτερικών καθρεπτών που είναι τοποθετημένες ακριβώς στις τσιμούχες παραθύρων συμβάλλουν στην εξομάλυνση της ροής αέρα. Στη BMW M850i xDrive Coupe, ένα πρόσθετο εμπρός σπόιλερ ελαχιστοποιεί περαιτέρω την άνωση στον εμπρός άξονα με υψηλές ταχύτητες.

Η οροφή της νέας BMW Σειράς 8 Coupe αντιγράφει τη σχεδίαση παραδοσιακών σπορ αυτοκινήτων, με την χαρακτηριστική “ double-bubble” οροφή των κλασικών, αγωνιστικών αυτοκινήτων, ένα σχεδιαστικό στοιχείο που υποστηρίζει ακόμα περισσότερο τη ροή αέρα κατά μήκος της οροφής στις υψηλές ταχύτητες.

Αυτή η ξεχωριστή καμπύλη κοσμεί επίσης την προαιρετική οροφή από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP), που διατίθεται για πρώτη φορά σε μοντέλο παραγωγής της BMW. Η παρουσία της χαμηλώνει περισσότερο το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου. Περαιτέρω μείωση του βάρους, επιτυγχάνεται με το προαιρετικό πακέτο Carbon που περιλαμβάνει γρίλιες αεραγωγών, καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών, πίσω αεροτομή και ένθετο πίσω διαχύτη, όλα κατασκευασμένα από CFRP.

Read previous post:
Η ηλεκτρική διασύνδεση σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Μύκονο

Του Κωνσταντίνου Κουκά, δημάρχου Μυκόνου*   «Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για μια ιστορική μέρα για το νησί μας! Ένα πάγιο και διαχρονικό...

Close