Πολιτική: ιπποδρομία Δουρείων Ίππων. Stanislaw Jerzy Lec, 1906-1966, Πολωνός γνωμικογράφος

Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει ισχυρότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο, τονίστηκε σε ημερίδα

28 Ιανουαρίου, 2020

Την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει έναν ισχυρότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο, με έμφαση την εξωτερική πολιτική της και το μεταναστευτικό, υπογραμμίστηκε κατά την ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» σήμερα στην Αθήνα.

Με τίτλο «Στρατηγική κυριαρχία: Θα μάθει η Ευρώπη να σκέφτεται ως γεωπολιτικός παίκτης», ο βουλευτής και αναπληρωτής καθηγητής Άγγελος Συρίγος, η αναπληρώτρια διευθύντρια του think tank «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων», Βεσέλα Τσέρνεβα, ο επικεφαλής του γραφείου του στη Μαδρίτη, Χοσέ Ιγνάθιο Τορεμπλάνκα και ο καθηγητής Ιστορίας Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ανέλυσαν τις προκλήσεις και τις προοπτικές της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και τον γεωπολιτικό της ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση αυτές που εκτυλίσσονται κοντά στα σύνορά της, όπως η κρίση στη Λιβύη και το μεταναστευτικό.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, ο επικεφαλής του γραφείου της «δεξαμενής σκέψης» «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων» (ECFR) στη Μαδρίτη, Χοσέ Ιγνάθιο Τορεμπλάνκα (José Ignacio Torreblanca), προέταξε ως βασική προϋπόθεση για τον διεθνή ρόλο της ΕΕ, τα κράτη-μέλη της να ενεργούν από κοινού και να βρίσκουν ενιαίο τρόπο επίλυσης των διαφορών τους. Ειδικότερα, ο κ. Τορεμπλάνκα αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη, επισημαίνοντας πως είναι ζωτικό τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και ιδιαίτερα η Ιταλία και η Γαλλία, να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να αποφασίσουν μια κοινή θέση. Στη συνέχεια, σημείωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να καταλήξει σε μια δέσμη προτάσεων που θα προσφέρει στα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη τα κατάλληλα κίνητρα για να διατηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και την ειρηνευτική διαδικασία. Αυτό είναι κάτι που η ΕΕ μπορεί να το κάνει, με δεδομένα τα πετρελαϊκά της συμφέροντα στη χώρα αυτή και ότι η Λιβύη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν, διαβεβαίωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων». Συμπλήρωσε πως η ΕΕ πρέπει να προσφέρει κάτι στο διπλωματικό τραπέζι που θα αναγκάσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να προσέλθουν και να συζητήσουν.

Εξίσου την ανάγκη η ΕΕ να ενεργεί από κοινού, ανέδειξε με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το τέλος της ημερίδας, η αναπληρώτρια διευθύντρια του think tank «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων» και επικεφαλής του γραφείου του στη Σόφια, Βεσέλα Τσέρνεβα (Vessela Tcherneva). Μέχρι στιγμής, η ΕΕ είναι διστακτική και διχασμένη, διαπίστωσε η επικεφαλής του γραφείου του ECFR στη Βουλγαρία. Στην κατεύθυνση αυτή, αντέταξε πως η ΕΕ πρέπει καταρχήν να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα στη γειτονιά της. «Εάν η ΕΕ επιθυμεί να αποτελέσει παγκόσμιο παράγοντα, πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που ανακύπτουν στη γειτονιά της και να δώσει συστηματική απάντηση στις προκλήσεις της Ρωσίας ή της Τουρκίας, το χάος στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς στη μεταναστευτική κρίση. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Να δείχνει ότι μπορεί να είναι παραγωγική και ενωμένη σε αυτά τα βασικά χαρτοφυλάκια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας περαιτέρω στην κατάσταση στη Λιβύη, η Βεσέλα Τσέρνεβα τάχθηκε υπέρ της ανάληψης διπλωματικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, χαρακτηρίζοντας την ως μια πολύ καλή αρχή. Εξέφρασε την ελπίδα για οριστική λύση στη Λιβύη, αν η πρωτοβουλία του Βερολίνου μεταφερθεί σε επίπεδο ΟΗΕ και αν προταχθεί η ανάγκη ενοποίησης της χώρας αυτής.

Επίσης, η επικεφαλής του γραφείου του ECFR στη Σόφια σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ μετά το βέτο της Γαλλίας. «Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες τις πιθανές αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης. Και τότε ελπίζουμε ότι οι Γάλλοι θα κάνουν πίσω και θα επιτρέψουν στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο ή στη Σύνοδο Κορυφής στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο» ανέφερε. Μιλώντας για τον αντίκτυπο που είχε το γαλλικό βέτο, επισήμανε πως κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ είναι πολύ διστακτική όσον αφορά τη διεύρυνση της ως τελικό στόχο.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του decoupling, του διαχωρισμού δηλαδή της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως είναι περιορισμένες οι πιθανότητες για μια τέτοια αποσύνδεση.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της ημερίδας, ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ανέφερε πως η σημερινή συζήτηση είχε ως αντικείμενο τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα κέντρο διεθνούς ισχύος. «Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα τέτοιο κέντρο; Θα πρέπει να είναι; Αν δεν είναι, πώς μπορεί να γίνει;» ήταν τα βασικά ερωτήματα στα οποία οι ομιλητές έδωσαν απαντήσεις κατά την εισήγησή τους και τη συζήτηση που ακολούθησε. Είναι πολύ σημαντικά ερωτήματα στην αυγή μιας νέας εποχής για τις διεθνείς υποθέσεις με δεδομένες πολλές εξελίξεις που έχουν συμβεί, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως, είναι βασικά ερωτήματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη στο επόμενο χρονικό διάστημα, σίγουρα τη νέα Επιτροπή, σίγουρα τα κράτη-μέλη, έχουν άμεση σχέση και με εμάς γιατί είμαστε μία συνοριακή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης γενικότερα. Η περιοχή γύρω μας είναι πάντοτε πολύ ταραγμένη. Επομένως είναι ζητήματα που μας ενδιαφέρουν, μας επηρεάζουν» επισήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου, αναδεικνύοντας τη σημασία των ζητημάτων που εξετάστηκαν στην ημερίδα.

Ο καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη γρήγορης και αποτελεσματικής λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Ειδικότερα, τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να βρει έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να διαδρά γρήγορα και αποτελεσματικά με τον κόσμο.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Ευρώπη είναι μια μεγάλη δύναμη ή όχι» σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος, δίνοντας το πλαίσιο της εισήγησής του στην ημερίδα. Απαντώντας στο ερώτημα, ο κ. Συρίγος είπε πως η δύναμη της ΕΕ περιορίζεται μόνο στην οικονομική της ισχύ και έφερε για παράδειγμα την κατάσταση στη Λιβύη, λέγοντας πως παρουσιάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως η ΕΕ, από το 2012 που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λιβύη, δεν κατάφερε να τον σταματήσει και παρατήρησε πως η διάσκεψη του Βερολίνου διεξήχθη αμέσως μετά τη συνάντηση στη Μόσχα. Περαιτέρω αναφέρθηκε στην ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία και τη σημασία του ενεργειακού τομέα για τις μελλοντικές σχέσεις τους. Ως τρίτο ζήτημα υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη μία ενιαία φωνή.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Η Άγκυρα προειδοποιεί ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση της Δαμασκού εναντίον των παρατηρητηρίων της στην Ιντλίμπ

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των παρατηρητηρίων της εντός της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, την...

Close