Κάθε αλλαγή βρίσκει αντίσταση επειδή οι γραφειοκράτες έχουν επενδυμένα συμφέροντα στο χάος μέσα στο οποίο λειτουργούν. Richard Nixon, 1913-1994, Αμερικανός πρόεδρος. 

Η ΕΕ μπαίνει στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

19 Φεβρουαρίου, 2020

Από τις εφαρμογές αυτόματης μετάφρασης μέχρι την αναγνώριση προσώπου, η τεχνητή νοημοσύνη θα κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Και πλέον η ΕΕ θέλει να βάλει τάξη σ’ αυτή την ψηφιακή «Άγρια Δύση», στην οποία κυριαρχούν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει σχέδιά της για την κανονιστική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, ελπίζοντας να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σ’ αυτόν τον πολύ στρατηγικό τομέα και να αποτρέψει παράλληλα παρεκκλίσεις τύπου Μεγάλου Αδελφού.

Ακολουθούν πέντε πράγματα που πρέπει κανείς να γνωρίζει για τα σχέδια της ΕΕ:

 

Ευρωπαϊκές αξίες

Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχασαν το πρώτο κύμα της επανάστασης του Ίντερνετ: μόνο η σουηδική πλατφόρμα Spotify, πρώτη στον κόσμο στην ον-λάιν μουσική, είναι ένας παίκτης εξίσου γνωστός με τις Google, Facebook και Amazon.

Αντίθετα η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υπεράσπιση ορισμένων δεοντολογικών αξιών, όπως έδειξε με τον RGPD.

Ο «Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων» (RGPD) ανακοινώθηκε στις 25 Μαΐου 2018. Προβλέπει ενισχυμένα δικαιώματα για τους χρήστες του Διαδικτύου και επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση, είτε είναι στο Ίντερνετ είτε όχι, να ζητάει «ρητή και θετική συναίνεση» για να χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα των οποίων η συγκέντρωση ή η διαχείριση γίνεται μέσα στην ΕΕ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν θέλει να κρατήσει τις ίδιες αρχές και σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.

«Όπως και με τον RGPD, θα έχουμε τους δικούς μας κανόνες (…) θα εξασφαλίσουμε ότι τα ατομικά και τα θεμελιώδη δικαιώματα που απολαμβάνουμε στην Ευρώπη θα είναι σεβαστά», δήλωσε.

 

Ο Μεγάλος Αδελφός σας βλέπει

Η αναγνώριση προσώπου είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα παραδείγματα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς ξυπνά την ανησυχία για έναν «Μεγάλο Αδελφό» που κατασκοπεύει όλες τις κινήσεις των πολιτών.

Είχε διαδοθεί η φήμη πως η Επιτροπή θα ζητούσε ένα μορατόριουμ για τη χρήση της. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Διότι ήδη χρησιμοποιείται ευρέως σε έναν σωρό τομείς: για να ξεμπλοκάρει κάποιος το smartphone ή για να περάσει γρήγορα τους ελέγχους στα αεροδρόμια.

«Θα πούμε, με πολύ νομική γλώσσα, πως θα κάνουμε μια παύση και θα καθορίσουμε αν υπάρχουν προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η μαζική αναγνώριση προσώπου πρέπει να επιτρέπεται», δήλωσε πρόσφατα η αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπεύθυνη για την ψηφιακή βιομηχανία, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Read previous post:
Γ. Κουμουτσάκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει για τα κλειστά κέντρα

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για το καλό των νησιωτών και της χώρας να προχωρήσει στην ανακοινωθείσα απόφασή της», δήλωσε αναπληρωτής...

Close