Φρανσουά Μιττεράν, 1916-1996, Γάλλος πρόεδρος 

“Η Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της”

26 Νοεμβρίου, 2018

Η Ε.Ε. μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, τόνισε ο συγγραφέας, Ιβάν Κράστεβ (Ivan Krastev), σε εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του θεσμού «Διαλέξεις Thyssen», με θέμα: «The age of Imitation of Its Discontent: Απέτυχε η Ευρώπη; Ιστορικές και επίκαιρες ρωγμές στο ηπειρωτικό θεμέλιο».
Ο Ivan Krastev, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου: «Μετά την Ευρώπη – Μετανάστευση, Εθνικισμός, Λαϊκισμός,» υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει και τους πόρους και τις δυνατότητες να προσαρμοστεί στο νέο διεθνές περιβάλλον, να δημιουργήσει τη δική της ταυτότητα, να ενισχύσει την άμυνα της απέναντι σε νέες προκλήσεις και να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όσο σοβαρά κι αν είναι τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, είτε από τη μετανάστευση, τις πολιτιστικές αλλαγές, τη φθίνουσα δημογραφία, τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών, κ.α.
«Καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε καταστάσεις, που οι φόβοι και οι ανησυχίες είναι εκεί, αλλά δεν είναι κάτι που το βιώνουμε για πρώτη φορά» είπε ο κ. Κράστεβ και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορεί η κρίση να αντιμετωπιστεί».
Στην ανάλυση του ο κ. Κράστεβ είπε ότι η Ευρώπη γίνεται αντιληπτή στους Ευρωπαίους, με τις τρεις ιστορικές της εκδοχές, τη μεταπολεμική Ευρώπη της Ειρήνης μετά το 1945, την Ευρώπη των Δικαιωμάτων μετά το 1968 και την Ευρώπη του «Κοινού Ευρωπαϊκού Σχεδίου» μετά το 1989. Και οι τρεις, όπως είπε, σήμερα αμφισβητούνται. Η πρώτη λόγω εξασθένησης της συλλογικής μνήμης καθώς οι νεώτεροι θεωρούν “αυτονόητη” την ειρήνη, η δεύτερη για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των φόβων των πλειοψηφιών έναντι των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η τρίτη για τα προβλήματα ενσωμάτωσης της ανατολικής στη δυτική Ευρώπη.
«Τη δεκαετία του 1970 η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά κατάφερε να αναδείξει και να προωθήσει στην καθημερινή ζωή μια σειρά από αιτήματα (ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, δικαιωμάτων, κράτους δικαίου), θέτοντας την πιο ακραία ριζοσπαστική εκδοχή της Αριστεράς στο περιθώριο» είπε ο κ. Κράστεβ και συνέχισε: «Το ερώτημα είναι αν η σημερινή Κεντροδεξιά μπορεί να κάνει τη δουλειά που έκανε η Κεντροαριστερά τη δεκαετία του ’70 να κάνει αλλαγές, απομονώνοντας τις ακραίες φωνές από τα δεξιά της, χωρίς να καταστρέψει το οικοδόμημα».
 Ο κ. Κράστεφ υπογράμμισε επίσης ότι μετά την ενσωμάτωση της ανατολικής στη δυτική Ευρώπη, μετά το 1989, ο τρόπος «μίμησης» του υποδείγματος του δυτικού μεταπολεμικού μοντέλου – και ιδίως της πιο προωθημένης εκδοχή του, του γερμανικού μοντέλου -συνάντησε δυσκολίες και εξήγησε τα αίτια, για τα οποία, “μη φιλελεύθερες φωνές” έχουν αναδειχθεί στο σημερινό ευρωπαϊκό σκηνικό. Έφερε ως παράδειγμα ότι για την Πολωνία η ιδέα της «καταδίκης του εθνικισμού» δεν αναμενόταν εύκολη υπόθεση, αφού ο εθνικισμός υπήρξε το βασικό εργαλείο αντίθεσης στη σοβιετική επιρροή. Αντίστοιχα, στην Ουγγαρία η σημερινή της ηγεσία απορρίπτει τη «μίμηση» της Δύσης και λέει αυτή αντιπροσωπεύει το νέο μοντέλο. Τέλος, για το φαινόμενο της μετανάστευσης σημείωσε ότι δεν είναι τόσο οι αριθμοί το πρόβλημα, αφού κάποιες χώρες δεν έχουν υποδεχθεί καθόλου μετανάστες, αλλά ο φόβος στο φαντασιακό των Ευρωπαίων για την πρόκληση που η μετανάστευση αντιπροσωπεύει.
«Από τη μια όσοι υπερασπίζονται την Ευρώπη καταλήγουν να θεωρούνται ότι υποστηρίξουν την καθεστηκυία τάξη. Από την άλλη, η απόρριψη συνολικά της Ε.Ε. δημιουργεί άλλους κινδύνους» είπε ο κ. Κράστεβ.
Σε ερωτήσεις από το ακροατήριο απάντησε ότι δεν προβλέπει ότι το Brexit μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς καμία δεν έχει εκδηλώσει τέτοια πρόθεση, ούτε και έχει κάτι να κερδίσει με την έξοδο της από την Ε.Ε., απλώς πολλές χώρες σήμερα ζητούν να αλλάξουν πράγματα μέσα στην ίδια την Ε.Ε. Υπογράμμισε επίσης ότι η έξοδος της Βρετανίας λειτουργεί ως κίνητρο συσπείρωσης στην Ε.Ε. για τις άλλες χώρες.
Την άποψη ότι η Ε.Ε. μπορεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα μη συμμόρφωσης στο νομικό καθεστώς της Ε.Ε. από διάφορες χώρες εάν εφαρμόσει απλώς το ενωσιακό δίκαιο, εξέφρασε ο καθηγητής Νομικής και πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Βασίλης Σκουρής. Ανέφερε, μάλιστα ότι αποφάσεις του Δικαστηρίου για χώρες που παραβίαζαν τις συνθήκες της Ε.Ε. λειτούργησαν τελικώς προς τη συμμόρφωση αυτών των χωρών. Σημείωσε, ότι πάντα στην Ε.Ε. υπήρχαν κρίσεις από την ίδρυση της, όπως π.χ. η πολιτική της «κενής έδρας» από τη Γαλλία του Ντε Γκολ -που αδρανοποίησε για ένα εξάμηνο τα ευρωπαϊκά όργανα- που όμως και αυτή ξεπεράστηκε με συμβιβασμούς στην αγροτική πολιτική. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε κρίσεις, ούτε η πρώτη πιο σοβαρή» είπε ο κ. Σκουρής και πρόσθεσε: «Μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχει το ενωσιακό δίκαιο».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ (Walter Stechel), ακαδημαϊκοι, φοιτητές, κ.α.

Φάνης Γρηγοριάδης
 

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
Αντιπαράθεση Γ. Μπουτάρη- Στ. Καλαφάτη για τους υποψήφιους δημάρχους και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σταύρο Καλαφάτη, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού...

Close