Είναι άσκοπο για το πρόβατο να περνάει αποφάσεις υπέρ της χορτοφαγίας, όσο ο λύκος εξακολουθεί να έχει διαφορετική γνώμη. William Ralph Inge, 1860-1954, Βρετανός ιερωμένος & ακαδημαϊκός

Η ΔΟΕ χαιρετίζει την έκκληση του ΟΗΕ να τηρηθεί η Ολυμπιακή Εκεχειρία

20 Ιανουαρίου, 2022

 «Η ΔΟΕ χαιρετίζει την επίσημη έκκληση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Αμπντούλ Σαχίντ», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ. 
 
 Με τη σημερινή επίσημη έκκληση, τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν για άλλη μια φορά την πολιτική ουδετερότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και της ΔΟΕ, η οποία ήδη υποστηρίχθηκε στο ψήφισμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

 «Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ υποστηρίζουν την αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων να ενώσουν τους καλύτερους αθλητές χειμερινών σπορ όλου του κόσμου, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, σε έναν αγώνα ειρηνικό με σεβασμό. Αυτός ο δεσμός της κοινής μας ανθρωπιάς είναι ακόμη πιο επίκαιρος στον πολωμένο κόσμο μας σήμερα», πρόσθεσε ο Μπαχ.

 Με τίτλο «Χτίζοντας έναν ειρηνικό και καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους», το ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία εγκρίθηκε με συναίνεση και των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ, αποδεικνύοντας την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα της δύναμης του αθλητισμού και της σημασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, να φέρουν τον κόσμο κοντά σε ειρηνικό ανταγωνισμό, παρέχοντας ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
 
 «Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, μία παράδοση για περισσότερα από 3.000 χρόνια, περιλαμβάνει τη διασφάλιση της παύσης όλων των εχθροπραξιών, επιτρέποντας την ασφαλή διέλευση και τη συμμετοχή αθλητών και θεατών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ψήφισμα επιβεβαιώνει ότι οι Ολυμπιακές αξίες της Ειρήνης, της αλληλεγγύης και του σεβασμού είναι εξίσου σημαντικές σε όλο τον κόσμο σήμερα όπως ήταν πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια, όταν έλαβαν χώρα για πρώτη φορά οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα», αναφέρει η ΔΟΕ στην επίσημη ιστοσελίδα της.
 
«Οι κύριοι στόχοι που επιδιώκει η ΔΟΕ μέσω της Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι η κινητοποίηση των νέων για την προώθηση του Ολυμπιακού ιδεώδους, να χρησιμοποιήσει τον αθλητισμό για να βοηθήσει στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ κοινοτήτων σε σύγκρουση- και, γενικότερα, να δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο και συμφιλίωση», προσθέτει.

 Νωρίτερα ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Αμπντούλ Σαχίντ, κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες και τα μέρη που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση να σεβαστούν την παραδοσιακή «Ολυμπιακή εκεχειρία» κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων του Πεκίνου τον Φεβρουάριο, τους οποίους μποϊκοτάρουν διπλωματικά πολλές μεγάλες δυνάμεις.

 «Καλώ επίσημα όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην Ολυμπιακή Εκεχειρία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και σε συγκεκριμένες ενέργειες σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση και την ενίσχυση μιας κουλτούρας Ειρήνης και αρμονίας στο πνεύμα της εκεχειρίας» ανέφερε στη Γενική Συνέλευση.

«Καλώ επίσης όλα τα αντιμαχόμενα μέρη στις τρέχουσες ένοπλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο να συμφωνήσουν με θάρρος σε πραγματικές αμοιβαίες εκεχειρίες κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία να διευθετηθούν ειρηνικά οι διαφορές» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Μαλδίβων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης πρόκειται να παραστούν στους Αγώνες που θα διεξαχθούν από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι δεν θα στείλουν κάποιον επίσημο εκπρόσωπο στο Πεκίνο, επικαλούμενοι «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι αθλητές από αυτές τις χώρες θα συμμετέχουν κανονικά στους Αγώνες.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ