Δεν υπάρχουν συγκρούσεις που δεν μπορούν να διευθετηθούν, εκτός αν ο υπαίτιος παραμένει κρυμμένος - L.Ron Hubbard

Η DFL καθυστερεί τη συμφωνία για τα δικαιώματα ΜΜΕ της Bundesliga

5 Δεκεμβρίου, 2022

Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Λίγκα (DFL) μετέθεσε για τη νέα χρονιά την πώληση μεριδίου αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα δικαιώματα ΜΜΕ της Bundesliga, εν μέσω έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των 36 συλλόγων στις πρώτες δύο κατηγορίες της χώρας, όπως δήλωσαν πέντε πηγές στο πρακτορείο Reuters. Η DFL αναμενόταν αρχικά να κινήσει τον Οκτώβριο τις διαδικασίες πώλησης του 20% μιας νεοσύστατης εταιρείας που χειρίζεται τα δικαιώματα ΜΜΕ της Bundesliga. Η αξία της εκτιμάται μεταξύ των 15 και των 18 εκατομμυρίων ευρώ, με το ποσοστό του 20% να κοστίζει περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ (3,81 δισ. δολάρια). Όμως, η προθεσμία για τις ενδεικτικές προσφορές έχει καθυστερήσει για το πρώτο τρίμηνο του 2023, με αποτέλεσμα μια από τις πηγές, η οποία μίλησε με τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία της, να λέει ότι τώρα τίθενται εν αμφιβόλω τα σχέδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Μάρτιο. Η DFL αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Επίσης, δύο από τις πηγές τόνισαν ότι είναι πλέον υπό αμφισβήτηση, λόγω των καθυστερήσεων, ο ρόλος της επικεφαλής της DFL, Ντονάτα Χόπφεν, η οποία δεσμεύθηκε για την επίτευξη συμφωνίας, αφού η προηγούμενη δημοπρασία που έγινε πέρυσι δεν είχε αποτέλεσμα. Μια πηγή δήλωσε ότι θα συνεδριάσει την Τετάρτη το εποπτικό συμβούλιο της Λίγκας, προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα θέματα. Στη διάρκεια συνάντησης μελών της DFL στα μέσα Νοεμβρίου, η Χόπφεν ανακοίνωσε ότι μια επιτροπή εργασίας θα ασχολούνταν με τη συναλλαγή, η οποία απαιτεί τουλάχιστον τα 2/3 των συλλόγων της Bundesliga να υπογράψουν τα βασικά σημεία των αποφάσεων.

Δύο από τις πηγές υπογράμμισαν ότι το Μουντιάλ ήταν επίσης ένας παράγοντας που καθυστέρησε τις διαδικασίες, καθώς βασικά στελέχη της DFL πήγαν στο Κατάρ. Η εθνική Γερμανίας δεν κατάφερε να προκριθεί στη φάση των «16», καθώς κατετάγη τρίτη στον 5ο όμιλο, και ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στη διοργάνωση την 1η Δεκεμβρίου. Η DFL αναμενόταν να αποστείλει πακέτα εμπιστευτικών πληροφοριών το φθινόπωρο, με μια πρώτη δόση μη δεσμευτικών προσφορών τον Δεκέμβριο.

Λόγω του Μουντιάλ, οι σύλλογοι της Bundesliga διάγουν μια παρατεταμένη χειμερινή διακοπή, μετά το τέλος της οποίας οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, όπως δήλωσε μια από τις πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες της μεγάλης κατηγορίας είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στη… δράση στις 20 Ιανουαρίου και αυτές της Β΄ κατηγορίας μια εβδομάδα μετά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ