Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου. Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος

Η Dacia έφτασε τα 10 εκατ. παραχθέντα οχήματα

6 Μαΐου, 2022

Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, στο εργοστάσιο του Mioveni στη Ρουμανία, ένα Duster Extreme σε χρώμα Urban Grey, έβγαλε μια αναμνηστική φωτογραφία, ακριβώς μπροστά στη γραμμή συναρμολόγησης. Ήταν το 10.000.000στό όχημα της Dacia από τη γέννηση της μάρκας.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1968 όταν η Dacia άρχισε να κατασκευάζει το πρώτο της όχημα. Την επόμενη χρονιά, το εμβληματικό μοντέλο Dacia 1300 «γέννησε» μια ολόκληρη οικογένεια εκδόσεων (sedan, station wagon, σπορ κουπέ, LCV). Παρέμεινε στην παραγωγή για 35 χρόνια και άφησε το στίγμα του στο ρουμανικό αυτοκινητιστικό τοπίο.

Η εξαγορά της μάρκας από το Renault Group το 1999 άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Dacia. Το 2004, με την κυκλοφορία του Logan, η Dacia έγινε μια διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία και ο ρυθμός των πωλήσεων επιταχύνθηκε. Το 2005, η Dacia άνοιξε μια γραμμή παραγωγής εκτός Ρουμανίας, στο εργοστάσιο της Somaca στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου. Η επέκταση της προϊοντικής γκάμας (Sandero, Duster κ.λπ.) και η άμεση επιτυχία που είχαν, κατέστησε απαραίτητη την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας. Αυτό είχε ως συνέπεια το 2012 να γίνουν τα εγκαίνια του ολοκαίνουριου εργοστασίου στο λιμάνι της Ταγγέρης στο Μαρόκο, ενώ το 2016 άνοιξε η γραμμή παραγωγής στο Oran, αποκλειστικά για την αγορά της Αλγερίας. Η παραγωγή του Spring, του πρώτου 100% ηλεκτρικού οχήματος της Dacia, ξεκίνησε το 2020 στο εργοστάσιο Shyian στην Κίνα.

Σήμερα τα οχήματα Dacia πωλούνται σε 44 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη και τις χώρες της Μεσογείου.

Κ.Π.