Δεν μπορεί να είμαστε πολύ ευτυχισμένοι, όταν άλλοι άνθρωποι αποφασίζουν για τα καθήκοντα και τις απολαύσεις μας. Vauvenargues, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος

Η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε την παράταση για ένα έτος του «ειδικού καθεστώτος» στις ανατολικές περιοχές της χώρας

12 Δεκεμβρίου, 2019

Η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα την παράταση των κανονισμών που δίνουν περιορισμένη αυτονομία στις ανατολικές περιοχές της χώρας οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο αυτονομιστών, απαραίτητη προϋπόθεση για μια συμφωνία διευθέτησης της πενταετούς σύγκρουσης εκεί.

Οι βουλευτές παρέτειναν κατά ένα έτος «το ειδικό καθεστώς» των περιοχών αυτών, που εγκρίθηκε το 2014 και έχει παραταθεί πολλές φορές από τότε.

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, που ξέσπασε το 2014, έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων, άφησε ένα μεγάλο τμήμα της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο αυτονομιστών υποστηριζόμενων από τη Μόσχα και επιδείνωσε το βαθύτερο ρήγμα Ανατολής-Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο νόμος που προβλέπει την παράταση «έχει σκοπό να δημιουργήσει επιπλέον προσωρινούς όρους για την εφαρμογή των σχετικών νομοθετικών όρων που αποσκοπούν στην ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάσνκ», δήλωσε ο Ολεκσάντρ Κορνιγένκο, ένας από τους συντάκτες του νόμου, πριν από την ψηφοφορία.

Το ειδικό καθεστώς επιτρέπει στις περιοχές αυτές να έχουν δικές τους αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελείς και δικαστήρια και να διεξάγουν τοπικές εκλογές.

Η συμφωνία για την παράταση του νόμου για το ειδικό καθεστώς έγινε ένα από τα στοιχεία μιας συμφωνίας των ηγετών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Read previous post:
Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ»

Αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας, διαφάνειας και λογοδοσίας αυτών σε κάθε επίπεδο (συμβάσεις, τιμολογήσεις, τρόπος επικοινωνίας με δανειολήπτη κλπ.

Close