Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει. Νίκος Καζαντζάκης. 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας

Η Βουλγαρία είναι ελεύθερη επειδή οι Βούλγαροι μπορούν να κάνουν επιλογές, λέει ο γενικός διευθυντής του BTA

2 Ιουνίου, 2023

«Σήμερα η Βουλγαρία είναι μια ελεύθερη χώρα επειδή οι Βούλγαροι έχουν την ευκαιρία να κάνουν συνεχώς επιλογές. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν έχουν όλοι οι σύγχρονοί μας στον κόσμο, μια ευκαιρία που δεν την είχαν πάντα οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων BTA Κίριλ Βάλτσεφ στην ομιλία του σήμερα στους συμμετέχοντες στη 18η Παγκόσμια Συνάντηση Βουλγαρικών Μέσων Ενημέρωσης, στο Καζανλάκ (κεντρική Βουλγαρία), κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Ρόδων που γιορτάζεται σε αυτήν την πόλη εδώ και 120 χρόνια.

Το θέμα της Συνάντησης, που ξεκινά σήμερα 2 Ιουνίου, ανήμερα της Ημέρας του Βούλγαρου εθνικού ήρωα και ποιητή Χρίστο Μπότεφ και εκείνων που έπεσαν για την ελευθερία της Βουλγαρίας, είναι «Ελευθερία και μέσα ενημέρωσης», υπενθύμισε ο Βάλτσεφ.

Όπως είπε, ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης σημαίνει ότι θα πρέπει να βλέπουν αυτές τις επιλογές, ακόμη και τις λανθασμένες, σαν να κοιτάζουν τον καθρέφτη. «Τα αμαρτήματα είναι επίσης ένα γεγονός, συμπεριλαμβανομένων και των ψεμάτων», επισήμανε. Σημείωσε ότι «οι ελεύθερες κοινωνίες σαν τη δική μας δεν θα πρέπει να αρχίσουν να μοιάζουν με εκείνες τις οποίες απορρίπτουμε, απαγορεύοντας, περιορίζοντας, λογοκρίνοντας, διαγράφοντας ολόκληρα μέσα ενημέρωσης ή μέρος του περιεχομένου τους όταν διαφωνούμε με τις λάθος επιλογές που έκαναν».

Σε αυτή τη διεθνή συνάντηση των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης στο Καζανλάκ εκπροσωπούνται 33 χώρες, συμμετέχουν 40 βουλγαρικά μμε -26 από 15 χώρες εκτός της Βουλγαρίας σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία) και 14 από τη Βουλγαρία- καθώς και τρεις ενώσεις δημοσιογράφων και μμε και η Σχολή Δημοσιογραφίας το παλαιότερου Πανεπιστημίου της Βουλγαρίας, του Πανεπιστημίου Άγιος Κλήμης της Αχρίδας, είπε ο γενικός διευθυντής του ΒΤΑ. Προσκεκλημένοι είναι ξένοι δημοσιογράφοι από εθνικά πρακτορεία 18 χωρών, πρόσθεσε.

«Εμείς στο ΒΤΑ είμαστε πιο κατάλληλοι όχι να κάνουμε μια επιλογή αλλά να δώσουμε μία από πολλές επιλογές», είπε ο Βάλτσεφ. «Αρχής γενομένης από το ρόδο – δεν βλέπουμε σ’αυτό μόνο το σύμβολο της Βουλγαρίας αλλά επίσης τη σχέση του με τον υπόλοιπο κόσμο, επειδή η ιστορία του περνά από πολλές χώρες, εθνικά πρακτορεία των οποίων φιλοξενούμε σήμερα εδώ», εξήγησε, προσθέτοντας ότι νωπογραφίες ρόδων υπάρχουν στο Ανάκτορο της Κνωσού στην Κρήτη, που χρονολογούνται από το 3.700 π.Χ. και στην Πομπηία της Ιταλίας, από τον 1ο αιώνα μ.Χ.

«Η πρώτη αναφορά στο ροδόνερο γίνεται τον 9ο αιώνα στην Περσία, το σημερινό Ιράν και κατά τον 17ο αιώνα διύλιζαν ροδέλαιο εκεί. Τον 10ο αιώνα το ροδόνερο μεταφέρθηκε στην Ισπανία. Η δαμασκηνή τριανταφυλλιά έφτασε στη Βουλγαρία από την Τουρκία. Από εδώ, έφτασε σε νέα μέρη, όπως η πόλη Τζος στην πολιτεία Πλατό της Νιγηρίας όπου, στις αρχές αυτού του αιώνα, Νιγηριανοί επιχειρηματίες εκπαιδευμένοι στη Βουλγαρία διατηρούσαν φυτείες βουλγαρικού ροδέλαιου. Στο Ανόι του Βιετνάμ οργανώνουν ένα φεστιβάλ του βουλγαρικού ρόδου. Και το Καζανλάκ είναι αδελφοποιημένος δήμος με άλλες πόλεις των ρόδων, όπως με τη Μπλίντα στην Αλγερία, είπε ο Βάλτσεφ.

«Ακόμη και πριν γίνει ελεύθερο κράτος η Βουλγαρία, στα μέσα του 19ου αιώνα, υπήρχαν στο Καζανλάκ 1271 καζάνια ροδέλαιου. Η πρώτη εταιρεία εξαγωγής ροδέλαιου του Ντίμιταρ Παπάζοφ είχε γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία του Πέτκο Οροζόφ έκανε εμπόριο με τη Ρωσία, την Αυστροουγγαρία και τη Γαλλία. Και μετά την Απελευθέρωση, ο Κάντσο Σίπκοφ εξήγαγε 1.600 κιλά ροδέλαιου ετησίως και συμμετείχε σε παγκόσμιες εκθέσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Σικάγο και, όπως γράφει ο Αλέκο Κονσταντίνοφ στο ταξιδιωτικό μπλογκ To Chicago and Back, ο εκπρόσωπος της εταιρείας του Σίπκοφ «δίδαξε γεωγραφία στον χάρτη, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη (…) μετά μεταπήδησε στην πρωτεύουσά μας, περιηγήθηκε στα σύνορα της Βουλγαρίας και σταμάτησε στην Κοιλάδα των Ρόδων, την οποία μετονόμασε σε «αποκαλούμενο γήινο παράδεισο». Αυτή η επιτυχία των σκληρά εργαζόμενων Βουλγάρων δεν έχει ημερομηνία λήξης, όπως και το ροδέλαιο δεν έχει ημερομηνία λήξης», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΒΤΑ.

Το ΒΤΑ οργανώνει τη 18η Διεθνή Συνάντηση Βουλγαρικών ΜΜΕ στο Καζανλάκ στο διάστημα 1-4 Ιουνίου 2023, με τη στήριξη του Δήμου Καζανλάκ και των εταιριών National Endowment Fund “ 13 Centuries Bulgaria”, Aurubis Bulgaria, Doverie POC Doverie, Postbank, A1 και Nestle Bulgaria.

BTA Photo