Δεν υπάρχει πιο ακριβής ένδειξη κακής οργάνωσης της πολιτείας από την αφθονία γιατρών και νομικών. Πλάτων, 427-347 π.Χ.,  Φιλόσοφος

Η Βιέννη αποχωρεί από την Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία

12 Ιούνιος, 2018

Σχεδόν 30 χρόνια από την ίδρυση της, στην οποία η ίδια είχε πρωταγωνιστήσει, και μερικές μόνον ημέρες από την ανάληψη από μέρους της, της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για το δεύτερο εξάμηνο του 2018), η Αυστρία αποχωρεί σήμερα από την αποκαλούμενη «Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία», τον οργανισμό περιφερειακής συνεργασίας, στον οποίο συμμετέχουν 18 χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, με την απόφασή της αυτή, η αυστριακή κυβέρνηση παραιτείται από έναν πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτιζε εδώ και χρόνια σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο, ρόλο που φέρεται να συνέβαλε στην θετική εικόνα της χώρας, ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Από διπλωματικούς κύκλους αναφέρεται ότι με την αποχώρησή της η Αυστρία χάνει δυνατότητες επιρροής και αφήνει ελεύθερο πεδίο στην επικρινόμενη ως ευρωσκεπτικιστική πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης καθώς, όπως σημειώνουν, η Βουδαπέστη επιδιώκει την ενίσχυση του δικού της ρόλου και της επιρροής της μέσα στον Οργανισμό.

Την αυστριακή αποχώρηση από την Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία επικρίνει σε δηλώσεις του ένας από τους αρχιτέκτονες της, ο Έρχαρντ Μπούσεκ, ο Αυστριακός πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (σ.σ.: του οποίου ηγείται σήμερα ο νυν Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς), εκφράζοντας την λύπη του «για την απώλεια ακόμη μίας επικοινωνίας, σε μία περιοχή όπου την χρειαζόμαστε».

Read previous post:
Το ΝΟΗΣΙΣ στο Δ.Σ. του Eciste

Στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων (ECSITE - The European Network of Science Centers and Museums),...

Close