Δεν μισώ κανέναν εκτός από τον Χίτλερ, και αυτό για επαγγελματικούς λόγους. Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νόμπελ 1953

Η β’ έκδοση του λευκώματος «Η Εκστρατεία της Μικράς Ασίας» θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στις 20/5

13 Μαΐου, 2022

Το λεύκωμα «Η Εκστρατεία της Μικράς Ασίας» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 20 Μαΐου και ώρα 19:00 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Πρόκειται για τη β’, επαυξημένη έκδοση του ομώνυμου φωτογραφικού λευκώματος, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή το λεύκωμα επανακυκλοφορεί φέτος εμπλουτισμένο, περιλαμβάνοντας 276 φωτογραφίες από το πλουσιότατο για την περίοδο Φωτογραφικό Αρχείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (ΙΕΕΕ), που χρονολογούνται από τον Δεκέμβριο του 1920 έως το καλοκαίρι του 1922, μαζί με υλικό από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της ΙΕΕΕ, άρθρα από τον Τύπο και αποσπάσματα από ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα.

Πέραν του επετειακού της χαρακτήρα, η β’ αυτή έκδοση αποτελεί φόρο τιμής στον επί σειράν ετών γενικό γραμματέα της ΙΕΕΕ, αείμνηστο Ιωάννη Κ. Μαζαράκη-Αινιάνα, στον οποίο οφείλεται η πρώτη έκδοση. Ήταν εκείνος που συνέλαβε και επέβλεψε το εγχείρημα σε όλα του τα στάδια. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Τάσος Γιαννίτσης, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ και ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η πρόεδρος της ΙΕΕΕ Φανή Μαλλούχου-Tufano και ο γενικός γραμματέας Θεμιστοκλής Π. Κοντογούρης.

Θα ακολουθήσει η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε» (σενάριο-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού, μουσική: Γιάννης Βοργίας, αφήγηση: Γιώργος Κέντρος, ιστορική επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου). Το ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), θα παρουσιάσει η γενική γραμματέας του Ιδρύματος και καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα», Ειρήνη Σαρίογλου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου Ανδρονίκη Μαρκασιώτη.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας.

Την επιμέλεια της έκδοσης «Η Εκστρατεία της Μικράς Ασίας» έκανε η Ανδρονίκη Μαρκασιώτη, την επιλογή κειμένων τεκμηρίωσης επίσης η Ανδρονίκη Μαρκασιώτη και η Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, την επεξεργασία φωτογραφιών-σχεδιασμό-σελιδοποίηση ο Μάρκος Κουτσουλάφτης και το σχεδιασμό εξωφύλλου η Νατάσα Καστρίτη. Διατίθεται από το πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα: https://nhmuseum-shop.gr/

Ε.Μ.