Εκατομμύρια είχαν δει το μήλο να πέφτει, αλλά μόνο ο Νεύτων ρώτησε γιατί. Bernard Baruch, 1870-1965, Αμερικανός επιχειρηματίας & πολιτικός

«Η αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό πρόβλημα υποστελέχωσης»

9 Νοέμβριος, 2018

Η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού έχει ένα εξαιρετικό πρόβλημα υποστελέχωσης, «το οποίο αντιμετωπίζουμε με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση συμβασιούχων και, φυσικά, με την πρόταση συμφωνίας με την Εκκλησία, που ανοίγει τον δρόμο για 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο», δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για ζητήματα Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, κατά τον χαιρετισμό της σε επιμορφωτική ημερίδα για το πρόγραμμα «Κλεισθένης 1» και τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Η κ. Νοτοπούλου σημείωσε ότι οι θεσμικές αλλαγές που ψηφίστηκαν με τον «Κλεισθένη 1» αποτελούν ένα μεγάλο «βήμα» της μεταρρύθμισης για την τοπική αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθούν οι πολίτες να συνεισφέρουν στις τοπικές υποθέσεις, για παράδειγμα με τα δημοψηφίσματα. Σχολίασε ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανοίγει δυνατότητες τόσο για δημοκρατική εκπροσώπηση των πολιτών όσο και για νέες συνεργασίες και υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής μεταφοράς αρμοδιοτήτων, εξουσιών αλλά και πόρων από το κέντρο στους περιφερειακούς, τοπικούς και δημόσιους θεσμούς. 
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας ότι ανοίγει μια νέα σελίδα για τη φιλία και συνεργασία των λαών της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανοίγει σήμερα τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι «δεν είναι μεταρρύθμιση ο Κλεισθένης 1 και ούτε η αναλογική ως εκλογικό σύστημα είναι απλή και άδολη. Είναι σύνθετη και δόλια διότι μέχρι 300 κατοίκους είναι πλειοψηφικό το σύστημα, από 300 κατοίκους και πάνω είναι απλή αναλογική για τους δημοτικούς συμβούλους και για τους δημάρχους είναι σούπερ πλειοψηφικό 50 +1%». Παράλληλα, ο κ. Κυρίζογλου κατέθεσε προτάσεις ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στο πλαίσιο του Κλεισθένη. 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών που θα αντιμετωπίζει, όπως είπε, τη γραφειοκρατία και θα αλλάξει τον τρόπο εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων.
Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Αθηνά Αηδονά, σημείωσε ότι η απλή αναλογική ακούγεται και αποτελεί ένα δίκαιο ίσως μέσο για την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας στην αυτοδιοίκηση, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για τον τρόπο εφαρμογής της στην πράξη.
Εκ μέρους, άλλωστε, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, τόνισε ότι η ημερίδα θα λύσει κάποιες απορίες αλλά όλα αυτά πρέπει να συνοδευτούν από ερμηνευτικές εγκυκλίους και να γίνουν απαραίτητες τροποποιήσεις.
Μιλώντας στην ημερίδα, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Ιφιγένεια Καμτσίδου, τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτή η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έρχεται να προσθέσει προβλήματα, να ενισχύσει την έξωθεν υπονόμευση του δημοκρατικού κράτους αλλά είναι εκείνο το πεδίο που έρχεται να βοηθήσει στην πραγμάτωση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, που συμπληρώνει,  ανανεώνει και αναβαθμίζει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία όπως αυτή λειτουργεί και οργανώνεται σύμφωνα με το Σύνταγμά μας».
Στην έναρξη της ημερίδας παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Π. Γιούλτση
 

Read previous post:
Γκιστ και Τόμας αποκλειστικά στον ΟΠΑΠ: «Θα κερδίσει το ντέρμπι όποιος το θέλει περισσότερο» (video)

https://youtu.

Close