Ελευθερία είναι εκείνη η δύναμις όπου έχει ο άνθρωπος εις το να κάμη όλον εκείνο, οπού δεν βλάπτει εις τα δίκαια των γειτόνων του. Ρήγας Φεραίος, 1757-1798, Εθνομάρτυς

Η ΑΡΣΙΣ για την προστατευτική φύλαξη ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

11 Δεκεμβρίου, 2019

Σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων κρατούνται, υπό καθεστώς προστατευτικής φύλαξης και επί μεγάλο χρονικό διάστημα, 61 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, αναμένοντας την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας, όπως επισημαίνει -σε σημερινή ανακοίνωσή της- η ΑΡΣΙΣ, κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων, η οποία καταγγέλει ότι η κατάσταση αυτή, καθώς δεν δικαιούνται ούτε προαυλισμό, έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφώνονται “ συνθήκες επιβαρυντικές για τη σωματική και ψυχική υγεία τους”.
“ Το τελευταίο διάστημα, τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αυτοτραυματίστηκαν και έκαναν απόπειρες κατά της ζωής τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μεγάλο χρονικό διάστημα που βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, “ την περίοδο αυτή στον νομό Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» συνολικά 61 ανήλικοι, εκ των οποίων οι 39 στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης στη Μενεμένη και οι 22 στο αστυνομικό τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης στη Μυγδονία”.
Ο μέσος όρος παραμονής των ανήλικων σε προστατευτική φύλαξη στη Θεσσαλονίκη είναι δύο μήνες, ενώ στις παραμεθόριες περιοχές η κράτηση μπορεί να είναι πολύμηνη. Περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι “ δύο παιδιά μοιράζονται ένα στρώμα για να κοιμηθούν, ενώ δεν έχουν το δικαίωμα προαυλισμού -εφόσον δεν θεωρούνται κρατούμενοι- ούτε υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους”.  
“ Οι δυσχερείς αυτές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα οι ανήλικοι να ζητούν την παραπομπή τους σε παιδοψυχίατρο, ώστε να αντέξουν την καθημερινότητά τους μέσα σε κελί, κι ακολούθως να τους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στη βάση συμπτωμάτων, που συνδέονται με τη συνθήκη του εγκλεισμού” τονίζεται σχετικά.
 

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
ΑΠΘ: Δωρεάν ιατρικός έλεγχος σε πρόσφυγες ποδοσφαιριστές

Δωρεάν ιατρικό έλεγχο σε 50 ποδοσφαιριστές του «Αθλητικού Συλλόγου Προσφύγων-Μεταναστών», που είναι αναγνωρισμένος από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, παρείχε...

Close