Στα πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες των δυο ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και στις ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίες που ανοίγονται στο μέλλον, αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι Καβάλας και Νυρεμβέργης στη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης για να τιμηθεί η επέτειος συμπλήρωσης των 25 χρόνων αδελφοποίησης των δυο πόλεων.
Στο εμβληματικό ιστορικό κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, στη διάρκεια μιας λιτής αλλά συμβολικής εκδήλωσης, ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης και ο δήμαρχος Νυρεμβέργης Markous Konig, παρουσία δημοτικών συμβουλών και αντιπροσωπείας του δημοτικού συμβουλίου Νυρεμβέργης, έκαναν έναν απολογισμό των δράσεων της 25ετούς συνεργασίας που ξεκίνησε το Καλοκαίρι του 1999 κι έκτοτε έχει προσφέρει πολλά τόσο στην ελληνική όσο και στη γερμανική πόλη.
Στη Νυρεμβέργης ζουν σήμερα περισσότεροι από 12.000 Έλληνες σε μια πόλη με συνολικό πληθυσμός 528.000 πολίτες, η οποία τα τελευταία χρόνια εκλέγει στο δημοτικό συμβούλιο από έναν έως δυο Έλληνες δημοτικούς συμβούλους.
Markous Konig: «Να διατηρήσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη»
Ο δήμαρχος Νυρεμβέργης υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- στον χαιρετισμό του ότι «μιλώντας για προοπτικές, σε λίγες ημέρες, η Ευρώπη θα εκλέξει νέα Ευρωβουλή. Και θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να συμμετέχετε, δηλ. να ψηφίσετε. Στις ευρωεκλογές του 2019, υπήρξε ρεκόρ συμμετοχής των νέων ανθρώπων και το 2024 χρειαζόμαστε όλους -τους νέους και τους μεγαλύτερους- για να διατηρήσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να την παραδώσουμε στους λαϊκιστές και τους εγωιστές».
«Ένας λόγος, για εμάς, για την αδελφοποίηση των πόλεων μας», συνέχισε ο κ. Konig, «ήταν και ο πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών με ελληνικές ρίζες που ζουν στη Νυρεμβέργη. Είναι ιδιαίτερη τιμή -και αυτό δείχνει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των πόλεών μας και είναι επίσης ένα σαφές σημάδι της ελληνογερμανικής φιλίας- ότι ο προκάτοχός μου στο αξίωμα και επί σειρά ετών δήμαρχος, Δρ. Ulrich Maly ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης της Καβάλας πριν από δύο χρόνια.
Ο κ. Konig συμπλήρωσε ακόμα πως η αδελφοποίηση των δυο πόλεων δοκιμάστηκε σε δύσκολες περιόδους και κρίσεις και παρέμεινε ισχυρή. Επισήμανε πως η συνεργασία ανάμεσα στην Καβάλα και τη Νυρεμβέργη πρέπει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο ώστε «τώρα να επικεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες στην ανάληψη προληπτικών δράσεων: στην πολιτική, την οικονομία, στα θέματα οικολογίας και στα κοινωνικά. Οι επέτειοι δεν είναι μόνο αφορμή να αναλογιστούμε το παρελθόν, αλλά χρησιμεύουν επίσης για να αναδειχθούν προοπτικές», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
Θόδωρος Μουριάδης: «Μια σχέση με ισχυρούς δεσμούς φιλίας»
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στον χαιρετισμό του επισήμανε πως πρόκειται για μια σχέση με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαίας εκτίμησης.
«Σήμερα, μετά από ένα τέταρτο αιώνα», τόνισε ο κ. Μουριάδης, «επικαιροποιούμε τους κανόνες ενσυναίσθησης, αλληλεγγύης και στενής συνεργασίας, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κοινής μας πορείας. Μιας πορείας που ξεκίνησε τον Μάιο του 1998 με την υπογραφή του Συμφώνου Πρόθεσης Αδελφοποίησης από τους αείμνηστους σημάρχους, Λευτέρη Αθανασιάδη και Λούντβιχ Σόλτς κι επισφραγίστηκε ένα χρόνο αργότερα, με την επίσκεψη της 50μελούς αποστολής του δήμου Νυρεμβέργης στην πόλη μας, για την υπογραφή της τελικής πράξης αδελφοποίησης, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του πρώην δήμαρχου Καβάλας, Στάθη Εριφυλλίδη».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επίσης τις βραβεύσεις των πρώην δημάρχων Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα και Κωστή Σιμιτσή, του προέδρου του συλλόγου «ΦΙΛΟΣ» στη Νυρεμβέργη Σωτήρη Ξώγνου, των μελών της ελληνικής κοινότητας της Νυρεμβέργης, του επιχειρηματικού κόσμου και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Δήμων.
Επίσης, τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν μουσικά η Φιλαρμονική του δήμου Καβάλας, η οποία απέδωσε μελωδίες του ελληνικού και ξένου κλασσικού ρεπερτορίου στη Μεγάλη Λέσχη, εντυπωσιάζοντας το κοινό. Αργότερα το βράδυ, στον δημοτικό κήπο, το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον κορυφαίο λαϊκό συνθέτη, Βασίλη Τσιτσάνη.
Β. Λωλίδης