Η οικονομική ευημερία από τον πόλεμο είναι σαν την ευημερία που φέρνει ένας σεισμός ή ένας λιμός - “Ludwig von Mises (1881-1973), Ιταλός οικονομολόγος)

Goldman Sachs: η Ελλάδα θα χάσει την στήριξη της ΕΚΤ αν εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις

6 Ιανουάριος, 2015

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε ανάλυση αναφέρει το ενδεχόμενο η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την ελληνική οικονομία να τεθεί υπό αμφισβήτηση, σε περίπτωση που η επόμενη ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείψει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Μέσα στο 2015, βάσει της επενδυτικής τράπεζας, θα διεξαχθούν εκλογές σε 5 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, δηλαδή εθνικές εκλογές σε Ελλάδα και Ισπανία, περιφερειακές εκλογές σε Γαλλία και Ισπανία και προεδρικές εκλογές στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο υπάρχουν επαρκή κίνητρα για οποιαδήποτε μελλοντική ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπραγματευτεί με επιτυχία την επικείμενη αναθεώρηση με την τρόικα, κάτι που «θα ανοίξει το δρόμο για ένα σχετικά θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον».

Άλλωστε τα περισσότερα μεγάλα κόμματα της Ελλάδας έχουν ήδη δηλώσει δημόσια την επιθυμία τους να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, επισημαίνει ο οίκος.

«Η επιδίωξη μιας συναινετικής λύσης μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Ευρωπαίων ομολόγων τους, θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζει ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει υποστηρικτική, μετριάζοντας έτσι την περαιτέρω χρηματοπιστωτική αστάθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει επίσης ότι έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα μια δίμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος προσαρμογής η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και υπενθυμίζει πως το Eurogroup έχει ταχθεί υπέρ της παροχής προληπτικής πιστωτικής γραμμής προς την Ελλάδα μέσω του ESM εφόσον ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση.

Η Goldman Sachs αναφέρει ότι αναμένει από την ΕΚΤ να αρχίσει τις αγορές κρατικού χρέους (QE) με «ένα τολμηρό τρόπο» το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επισημαίνοντας ότι οι συνεδριάσεις του Ιανουαρίου και του Μαρτίου θα είναι κρίσιμες.

Read previous post:
«Η γερμανική κυβέρνηση παίζει πόκερ και μπλοφάρει»

«Πόκερ υψηλού επιπέδου» χαρακτηρίζει τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεσπάσει στην ΕΕ για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ...

Close