Τζορτζ Μπους (1946 - ) 45ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

Goldman Sachs: αναγκαία η συμφωνία Ελλάδας – τρόικας

23 Ιανουαρίου, 2015

Η Goldman Sachs στη σημερινή της ανάλυση εκτιμά ότι μια συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας πάνω στην αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα είναι η πιο σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Η μη τήρηση του προγράμματος προσαρμογής θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, ωστόσο η τήρησή του θα αποδειχτεί δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν αναδειχθεί κυβέρνηση, επισημαίνει η Goldman Sachs και τονίζει ότι γι’ αυτό το λόγο η επιλογή του προσώπου του υπουργού Οικονομικών θα καταφέρει να κερδίσει χρόνο για την Ελλάδα.

Η Goldman Sachs επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, τονίζει ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας σχεδόν στο σύνολο της οικονομίας. Η Ελλάδα θα χάσει τη στήριξη που θα παράσχει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Μια τέτοια τέτοια αρνητική εξέλιξη για να αποτραπεί μια για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, η συμφωνία με την τρόικα είναι απαραίτητη.

Με κυβέρνηση την ΝΔ μια τέτοια συμφωνία θα είναι σχετικά απλή δεδομένων των προεκλογικών δεσμεύσεών της. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ένα εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας τα τελευταία 4 χρόνια.

Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές να βρουν έναν συμβιβασμό θα πρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα του.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολα διλήμματα από νωρίς όπου θα οδηγήσουν σύντομα σε σύγκρουση με την τρόικα, τον Φεβρουάριο ή θα οδηγήσουν σε μια παρατεταμένη περίοδο διαπραγματεύσεων μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Η Goldman Sachs καταλήγει εκτιμώντας ότι η εμπειρία των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία οδήγησε στην διακοπή του πρώτου προγράμματος το 2011, δείχνει ότι μια συγκρουσιακή στάση από νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε μια πρόωρη ρήξη. Σε αντίθεση, η μετριοπάθεια και η διαπραγμάτευση με καλή θέληση θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει χρόνο και χώρο για τη νέα κυβέρνηση.

Read previous post:
Σαμαράς: δεν θα υπάρξουν άλλοι φόροι και περικοπές

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι φόροι και περικοπές, κάνοντας λόγο...

Close