Η σωστή κρίση είναι προϊόν εμπειρίας και η εμπειρία είναι προϊόν λανθασμένης κρίσης. Walton Wriston, Βρετανός τραπεζίτης

«Γλυκιά Λησμονιά» υπό τους ήχους της μπαρόκ μουσικής στη Λίμνη Ευβοίας

30 Αυγούστου, 2018

Η ομορφιά της φύσης σε πλήρη αρμονία με την μπαρόκ μουσική θα παρασύρει τους θεατές που θα παρακολουθήσουν την συναυλία «Γλυκιά Λησμονιά» στο μικρό θέατρο Κατουνίων στην Λίμνη Ευβοίας το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ.

Η «ψυχή» και εμπνευστής της συναυλίας, ο αρχιτέκτονας και μουσικός συνθέτης Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά τη βραδιά πολιτισμού δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η ιδέα για τη συναυλία ξεκίνησε το 2010 κι έχει πια θεσμοθετηθεί. Είναι με ελεύθερη είσοδο κι ο κόσμος που έρχεται για να την παρακολουθήσει δεν είναι μόνο από την Λίμνη Ευβοίας, αλλά από διάφορα μέρη της Ελλάδας ακόμη κι από το εξωτερικό. Φροντίζουμε πάντοτε να είναι Σαββατοκύριακο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα κι όσοι εργάζονται να μπορούν να έρθουν».

Φέτος, έχει επιλεγεί η μπαρόκ μουσική, η οποία όπως τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος «έχει μια ευκολία στο άκουσμα κι έτσι πιστεύω ότι μπορούν να την απολαύσουν κι οι άνθρωποι που δεν είναι και πολύ… μυημένοι στην κλασική μουσική». Το συγκρότημα το οποίο θα ερμηνεύσει τα έργα του μπαρόκ είναι το Ex Silentio, το οποίο όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτόπουλος «ειδικεύεται στην ερμηνεία έργων από τον Μεσαίωνα μέχρι και το μπαρόκ. Τα έργα μπαρόκ που θα ερμηνεύσουν το Σάββατο χρονολογούνται μεταξύ του 1600 και του 1750 και μάλιστα των οποίων η ποίηση αναφέρεται στον αρκαδικό μύθο, στην Αρκαδία».

«Την εποχή εκείνη», συνεχίζει «υπήρχε μια έντονη αγάπη για την Ελλάδα από τη Δύση. Είχε δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από την Αρκαδία που την θεωρούσαν ως επίγειο παράδεισο, ως το ιδανικό βασίλειο της τέλειας ευτυχίας κι ομορφιάς που στην μουσική και στην ποίηση περιβάλλεται από μια αύρα ερωτισμού και μελαγχολίας. Αυτή η αύρα ελπίζω να περάσει και στο κοινό. Γι αυτό και το θέμα της συναυλίας δεν είναι μόνο μπαρόκ μουσική, αλλά έχει μια σχέση με την Ελλάδα».

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν την πρώτη βραδιά του φθινοπώρου υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής σε έναν ιδιαίτερο θεατρικό χώρο που επιμελήθηκε και δημιούργησε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Το βιομηχανικό μεταλλείο των αρχών του 20ου αιώνα, με τις υψικαμίνους και τα βαγονέτα της Anglo-Greek Co. Ltd., εταιρείας Λευκόλιθου, εγκαταλειμμένα στην τύχη τους και ερειπωμένα από καιρό, έγιναν για τον κ. Παναγιωτόπουλο, προσωπικό στοίχημα.

«Αυτό το αμφιθέατρο, όπως και τα παρακείμενα κτίρια έχουν θεμελιωθεί στα υφιστάμενα ερείπια του παλαιού προ του 1900 μεταλλείου επεξεργασίας λευκόλιθου. Το κοίλο και το μικρό κτίσμα που το συνοδεύει ο ξενώνας, το καμαρίνι, εντάχθηκαν με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις ανάμεσα σε δυο ερειπωμένους τοίχους αντιστήριξης που υπήρχαν μέσα από σωρούς γκρεμισμάτων και από όπου ανασύρθηκαν και περισυλλέχθηκαν τα υλικά των τελικών διαμορφώσεων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Read previous post:
«Γλυκιά Λησμονιά» υπό τους ήχους της μπαρόκ μουσικής στη Λίμνη Ευβοίας

Η ομορφιά της φύσης σε πλήρη αρμονία με την μπαρόκ μουσική θα παρασύρει τους θεατές που θα παρακολουθήσουν την συναυλία...

Close