Η ελευθερία είναι ο άνθρωπος. Ακόμα και για να υποκύψει, πρέπει να είναι ελεύθερος. Jules Michelet, 1798-1874, Γάλλος ιστορικός

Γκίντεϊ: Από την Ερυθραία στο Καλαί, το Δουβλίνο και το βάθρο στη Λισαβόνα

16 Δεκεμβρίου, 2019

To χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου U20 στην Λισαβόνα, μπορεί να είναι μόνο η αρχή για τον Εφρέμ Γκίντεϊ, αλλά σίγουρα η προσπάθεια και η διαδρομή του για να βρεθεί εκεί, είναι πιο μακρά και δύσκολη απ΄ ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί. 

    Δύο ημέρες πριν από τον αγώνα στη Λισαβόνα, ο 19χρονος δρομέας, δεν ήξερε καν, εάν θα ήταν σε θέση να αγωνιστεί. Καθόταν στο σπίτι του στο Βόρειο Δουβλίνο, περιμένοντας τους αξιωματούχους του Αθλητισμού της Ιρλανδίας, σε έναν… αγώνα δρόμου να του εξασφαλίσουν ταξιδιωτική βίζα. Και μόλις το απόγευμα της Παρασκευής, όταν έφτασαν τα έγγραφα από την πορτογαλική πρεσβεία, μπήκε στο αεροπλάνο. 

    Από τότε που έφυγε από την Ερυθραία το 2016, ο Γκίντεϊ πέρασε έξι μήνες σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο στο Καλαί της Γαλλίας πριν φτάσει στην Ιρλανδία το Μάρτιο του 2017. Ενώ έχει εξασφαλίσει την ιδιότητα του Ιρλανδού πολίτη, αρκετούς μήνες πριν λάβει το διαβατήριό του, το διεθνές ταξίδι, παρέμενε μια περίπλοκη διαδικασία.
 

Read previous post:
Ο Σχορτσιανίτης 41ος υποψήφιος για την All Decade Team

 Τον 41ο υποψήφιο για την καλύτερη ομάδα της δεκαετίας γνωστοποίησε σήμερα (16/12) η Euroleague.

Close