Κόμμα: Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ αρθρογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπό ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι να αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι. Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Γεύσεις του κόσμου σε γιορτή πολυγλωσσίας στον δήμο Παύλου Μελά

25 Σεπτεμβρίου, 2023

Από ρυζόγαλο και μπουγάτσα μέχρι παστουρμαδόπιτα  και χειροποίητα ζυμαρικά βασισμένα σε συνταγές απ΄όλο τον κόσμο σέρβιραν στους παρευρισκόμενους οι διοργανωτές εκδήλωσης που  πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού “Ουράνιο Τόξο”, στη Δημοτική Κοινότητα Σταυρούπολης.

Στόχος της εκδήλωσης με τίτλο «Κουζίνα του Κόσμου-Μωσαϊκό Γεύσεων» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γιορτής ΠολυΓλωσσίας-Ανοιχτοί Δρόμοι 2023, ήταν η ανάδειξη της διεθνικότητας , της  πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής καθώς και η διάδοση της ταυτότητας και κουλτούρας των λαών μέσω της γαστρονομίας.

Σε τραπέζια που στήθηκαν στην αυλή του σχολείου, περίπου 20 φορείς και σωματεία της πόλης, μαγείρεψαν φαγητά των χωρών τους, προσκαλώντας σε ένα γευστικό ταξίδι γνωριμίας  με τα ήθη και τα έθιμά τους. Στο ελληνικό τραπέζι κυριάρχησαν το ρυζόγαλο, η τυρόπιτα και η μπουγάτσα, στο Σύλλογο Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή» η παστουρμαδόπιτα και καλτσούνια, λυχναράκια και τσικουδιά σέρβιραν τα μέλη του Συλλόγου «Κρηταγενείς Μακεδονίας» δήμου Παύλου Μελά.

Ισπανική ομελέτα με πατάτες είχε το τραπέζι της Ισπανοελληνικής  Ενωσης Γλώσσας και Πολιτισμού, παραδοσιακό χαλβά, παρασκευασμένο με αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο είχε η Αρμενία, ντολμάδες με λάχανο τουρσί και χοιρινό η Βουλγαρία και πίτες με μελιτζάνα, τυρί και κρεμμύδι διάθεταν μέλη Αλβανικών συλλόγων. Ρώσικη σαλάτα και βαρένικι, τα παραδοσιακά ραβιόλια, είχαν στο μενού τους Ρωσία και Ουκρανία, ζυμαρικά πιερόγκι (Pierogi) η Πολωνία και χατσαπούρι, την παραδοσιακή πίτα, η Γεωργία. 

Γαλατόπιτα, σπανακοτυρόπιτα και τραχανόπιτα έφτιαξαν τα μέλη τα κοινότητας Σαρακατσαναίων, γλυκά ωτία οι Πόντιοι και ζυγούρι με ρύζι οι Βλάχοι. Φαγητά από τη ρομανί κουζίνα, την τουρκική και τη γαλλική είχε τέλος το τραπέζι που στρώθηκε από εθελοντές του «Φάρου του Κόσμου» και τις «Ενωμένες κοινότητες των Βαλκανίων» Η κοινότητα Σαρακατσαναίων 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών Θεμάτων, Χαρά Αμανατίδου κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια να έρθουν κοντά όλοι οι λαοί μέσα από ένα μωσαϊκό γεύσεων. 
 
Να.Κ.
 

φωτ./ Δήμος Παύλου Μελά