Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου. Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης

Γεωργία: Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζει τη λύπη του για το νόμο περί ξένων πρακτόρων

15 Μαΐου, 2024

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, «λυπάται πολύ» για την έγκριση από τη Γεωργία ενός νόμου περί «εξωτερικής επιρροής», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Οι αρχές και οι βουλευτές επέλεξαν να αγνοήσουν τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Ο αντίκτυπος στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι στη Γεωργία κινδυνεύει δυστυχώς στο εξής να είναι σημαντικός», ανέφερε στην ανακοίνωση αυτή ο Τουρκ.

Ο νόμος επικρίθηκε ευρέως ως ένα αντίγραφο της ρωσικής νομοθεσίας που χρησιμοποιείται για να φιμωθούν οι διαφωνούντες.

«Η ικανότητα των ενώσεων να ερευνούν, να αποκτούν και να χρησιμοποιούν πόρους είναι απαραίτητη για τη λειτουργία τους. Αυτός ο πολύ αόριστος νόμος κινδυνεύει να οδηγήσει στον στιγματισμό των ενώσεων και αυτές πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα κλίμα δυσπιστίας, φόβου και εχθρότητας», υπογράμμισε ο Τουρκ.

«Η υποχρέωση καταχώρησης [στο μητρώο των λεγόμενων ξένων πρακτόρων] μπορεί επίσης να έχει ένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα σε αυτές, περιορίζοντας σημαντικά τις δραστηριότητές τους», πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής.

«Η καταστολή των διαφορετικών απόψεων σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος το μόνο που θα κάνει είναι να περιπλέξει την ικανότητα της κυβέρνησης να απαντάει αποτελεσματικά σε πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα με νομοθετικά μέτρα και συνετές πολιτικές», επιμένει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου στο Τμπιλίσι κορυφώθηκαν το Σάββατο, 11 Μαΐου, όταν σχεδόν 100.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρόσφατη ιστορία της Γεωργίας.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει εκφράσει ήδη τις ανησυχίες του για την ανώφελη και δυσανάλογη καταφυγή στη βία εναντίον των διαδηλωτών.

«Καλώ τις γεωργιανές αρχές να επιμείνουν στις πρόσφατες σημαντικές προόδους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εργαστούν από κοινού με τη δυναμική κοινωνία των πολιτών στη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις μέσω μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με επίκεντρο τα δικαιώματα», είπε.