Η διασπορά είναι μια προστασία ενάντια στην άγνοια. Δεν έχει πολύ νόημα για αυτούς που ξέρουν τι κάνουν. - Warren Buffet

Γενς Βάιντμαν: τα προβλήματα της Ελλάδας λύνονται μόνο με πιο σταθερά δημοσιονομικά

11 Φεβρουαρίου, 2015

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από την Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της συνόδου της G20, ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, ενέτεινε τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα στα πλαίσια των τρεχουσών διαπραγματεύσεων:

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μακροπρόθεσμα μόνον εάν καταστήσει τα δημοσιονομικά της πιο σταθερά και την οικονομία της πιο ανταγωνιστική … Αλλά ασφαλώς, σε τελευταία ανάλυση, πρέπει να καταβάλει αξιόπιστες προσπάθειες να βελτιώσει την κατάσταση με βιώσιμο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί ξανά στα δυο της πόδια».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η απόρριψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγυήσεων για νέο δανεισμό στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ ερμηνεύεται ως κίνηση απομόνωσης της Ελλάδας και μετακύλησης της χρηματοδοτικής ευθύνης στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο κ. Βάιντμαν προσέθεσε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ευρωζώνη να εκτεθεί στην υποψία ότι ενέχεται στην απαγορευμένη χρηματοδότηση κρατών με νομισματικά μέσα», ενώ στη συνέχεια της συνέντευξης υποστήριξε πως ο κίνδυνος «έμμεση μετάδοση» της κρίσης από την Ελλάδα στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι μειωμένος σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ο Γερμανός τραπεζίτης εξέφρασε επίσης την επιφυλακτικότητά του για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έθεσε σε λειτουργία η Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο μήνα, λέγοντας η ΕΚΤ εισέρχεται σε αχαρτογράφητες περιοχές, που εγκυμονούν «ιδιαίτερους κινδύνους». «Δεν πρέπει να υπερβούμε τα όρια της νομισματικής πολιτικής ή να δώσουμε την εντύπωση πως βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη μπορεί να λυθούν με το τύπωμα χρήματος», συμπλήρωσε ο κ. Βάιντμαν.

Τέλος, αναφερόμενος στην εκκλήσεις των εταίρων της Γερμανίας, να αυξήσει το Βερολίνο τις δημόσιες επενδύσεις του, δήλωσε πως «οι επιπρόσθετες επενδύσεις δεν θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται από επιπρόσθετα χρέη, μόνον από προσαρμογές στους κρατικούς προϋπολογισμούς».

Read previous post:
Με αίμα ξημέρωσε η ημέρα στην Ουκρανία

Η κατάσταση στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας δείχνει ακόμη και τα ξημερώματα της Τετάρτης πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη συμφωνίας...

Close