Στην εποχή μας, η κοινή γνώμη δεν είναι το άθροισμα των προσωπικών γνώμων. Το αντίθετο: οι προσωπικές γνώμες είναι η ηχώ της κοινής γνώμης - Nicolas Gomez Davila

Galleria Gwanggyo, ένα ιδιαίτερο πολυκατάστημα στη Νότια Κορέα

31 Μαρτίου, 2020

Στην αναπτυσσόμενη πόλη Gwanggyo, περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ, πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, ένα ποιοτικό πολυκατάστημα ορθώνεται πλέον ανάμεσα στα γκρίζα κτήρια γραφείων. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο OMA, χαρακτηρίζεται από πέτρινη πρόσοψη στην οποία έχει λαξευθεί μια πολυεδρική υάλινη στοά. 
 
Σε ανακοίνωσή του, το αρχιτεκτονικό γραφείο διευκρίνισε ότι πηγή έμπνευσης για το κτήριο ήταν σε μεγάλο βαθμό το κοντινό Suwon Gwanggyo Lake Park, ένας αστικός χώρος πράσινου που περιβάλλει ένα μικρό υδάτινο σώμα.
 
«Την πρώτη φορά που ήρθαμε στην Gwanggyo, η πόλη έμοιαζε με προσωρινή συνθήκη, κάθε έννοια μονιμότητας απουσίαζε» εξήγησε, μιλώντας στο Dezeen, ο Chris van Duijn του OMA. «Γι’ αυτόν τον λόγο συλλάβαμε την ιδέα του πρότζεκτ ως κέντρο βάρους της Gwanggyo, στο σχήμα ενός πέτρινου κύβου λες και ήταν η απαρχή της πόλης» πρόσθεσε.
 
Το γεωμετρικό σχήμα του δεκαώροφου πολυκαταστήματος σπάει μια πολυεδρική υάλινη στοά που τυλίσσεται γύρω από το κτήριο και προεξέχει από την πρόσοψη. «Σε κάθε επίπεδο, υπάρχει μια σχέση μεταξύ του δακτύλιου, του κεντρικού χώρου και των καταστημάτων γύρω» είπε ο van Duijn. «Μερικές φορές, η διαδρομή “ανασκάπτεται” από το κτήριο, τρώγοντας την πέτρα. Άλλες φορές, το γυαλί ανοιχτά βγαίνει στην πρόσοψη».

 

Read previous post:
Ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει εκατοντάδες προσωρινά νοσοκομεία

Αξιωματικοί στις ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν εκατοντάδες προσωρινά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χιλιάδες νέα κρούσματα...

Close