Ο κόσμος και το σύμπαν είναι ένα εξαιρετικά όμορφο μέρος και όσο περισσότερο κατανοούμε για αυτό, τόσο πιο όμορφο γίνεται - Ρίτσαρντ Ντόκινς

Γ. Σταθάκης: «Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση σε μια ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή μας»

22 Μάιος, 2019

«Σήμερα γιορτάζουμε την επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ελληνικές εταιρείες. Είναι μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, αλλά και για τον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση σε μια ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια εφοδιασμού της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσες και όσους εργάστηκαν για να υλοποιήσουμε αυτό το έργο και ιδιαίτερα τη συνάδελφο μου, Τεμενούσκα Πέτκοβα, για την άριστη συνεργασία».

 

Αυτά επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στην τελετή έναρξης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκε στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας. Την κατασκευή του IGB, εγκαινίασαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Γιακούμπ Εγιούμποφ, ο κ. Σταθάκης και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούικα Πέτκοβα.

 

Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους περίπου 180 χιλιομέτρων (εκ των οποίων 31 χλμ. στο ελληνικό έδαφος), αρχικής δυναμικότητας 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που ενώνει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα.

 

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, «αν και είναι έργο μεσαίου βεληνεκούς έχει δυσανάλογα μεγάλες συνέπειες στο ενεργειακό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής λόγω της στρατηγικής του θέσης. Ο νέος αγωγός διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού των Βαλκανίων με δύο διαφορετικούς τρόπους:

 

Αφενός, αποτελεί θεμέλιο λίθο του κάθετου διαδρόμου, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του αγωγού TAP στην καρδιά των Βαλκανίων, εξασφαλίζοντας έτσι την τροφοδοσία τους από τον Νότιο Διάδρομο. Σε συνδυασμό με τον υπό ωρίμανση διασυνδετήριο αγωγό Σερβίας-Βουλγαρίας και την υφιστάμενη διασύνδεση Βουλγαρίας- Ρουμανίας, ολοκληρώνεται ένα σύστημα υποδομών διασύνδεσης φυσικού αερίου, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μίας ενιαίας αγοράς με ίδιους κώδικες και απρόσκοπτη φυσική ροή.

Read previous post:
Τετραετής αποκλεισμός στην Κιρούα για EPO

Με προσωρινό αποκλεισμό τιμωρήθηκε η Γιουνίς Κιρούα για παράβαση του κανονισμού αντιντόπινγκ, όπως ανακοίνωσε η Ένωση για την Ακεραιότητα του...

Close