Είναι επικίνδυνο για έναν υποψήφιο να λέει πράγματα που οι άνθρωποι μπορεί να θυμούνται. Eugene McCarthy, 1916-2005, Αμερικανός πολιτικός

Γ. Στάσσης: Δυναμική ρύθμιση των αγορών, ένωση των κεφαλαιαγορών και επιτάχυνση των δικτύων

Δυναμική ρύθμιση των αγορών, ένωση των κεφαλαιαγορών και επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων είναι οι τρεις προτεραιότητες που έθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του BloombergNEF στο Λονδίνο.
Παρεμβαίνοντας στο διάλογο για πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις αγορές ενέργειας ο κ. Στάσσης υπογράμμισε:

«Έχουμε αγορές που λειτουργούν και δίνουν τα κατάλληλα σήματα. Χρειαζόμαστε δυναμική ρύθμιση (όχι απρόβλεπτη) για την απομείωση του κινδύνου και την επένδυση σε υποδομές. Και σίγουρα χρειαζόμαστε μια ένωση κεφαλαιαγορών. Το πιο ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό μας είναι η ενότητα στην Ευρώπη και πρέπει να την αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η ανάπτυξη του δικτύου υστερεί. Και χρειάζονται περίπου 5 έως 10 χρόνια για να αναπτυχθεί το δίκτυο μεταφοράς- μερικές φορές περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, για τις γρήγορες γραμμές μεταφοράς. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι και προληπτικοί. Αυτό σημαίνει μια δυναμική και συντονισμένη σε όλη την Ευρώπη ρυθμιστική προσέγγιση για τις επενδύσεις μας στο δίκτυο».

Όπως είπε, η υλοποίηση μιας καθαρής, ανταγωνιστικής ενεργειακής μετάβασης είναι το κλειδί για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και για έναν βιώσιμο κόσμο. Σε γενικές γραμμές, πρόσθεσε, θα έλεγα ότι κινούμαστε ταχύτερα προς τον στόχο μας, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο.

Αναφερόμενος δε στον όμιλο ΔΕΗ τόνισε ότι κάνει το καθήκον του καθώς «Η εξέλιξή μας τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ο ορισμός της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας εφοδιασμού», ανάφερε συγκεκριμένα.  

«Όσον αφορά την παραγωγή, έχουμε αναδιαμορφώσει πλήρως το χαρτοφυλάκιό μας. Πραγματοποιούμε το ταχύτερο σχέδιο σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη έως το 2026, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουμε πολύ γρήγορα την καθαρή ενέργεια. Είμαστε σε καλό δρόμο για να προσθέσουμε 4,3GW νέας καθαρής ενέργειας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη μέχρι το 2026 διπλασιάζοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας και στη συνέχεια με τον ισχυρό αγωγό μας να το τριπλασιάσουμε μέχρι το 2030.

Η Ευρώπη δεν έχει φθηνό φυσικό αέριο. Αλλά αυτό που έχουμε είναι σημαντική διαθεσιμότητα ηλιακών και αιολικών πόρων που είναι επίσης συμπληρωματικοί. Και αυτό ήταν μέρος της σκέψης μας πίσω από τη μεγάλη μας επέκταση στη Ρουμανία. Η Ρουμανία έχει μεγάλους αιολικούς πόρους και η Ελλάδα έχει μεγάλους ηλιακούς πόρους. Συνδυάζοντάς τους δημιουργούμε έναν ενεργειακό διάδρομο στη ΝΑ Ευρώπη και παρέχουμε αξία στους καταναλωτές μας μέσω πράσινης και προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας και προϊόντων, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Και δεν είναι μόνο η Ρουμανία. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στις χώρες της περιοχής μας, καθώς προχωρούν με τα σχέδιά τους για την απεξάρτηση από τον άνθρακα”.