Η αλλαγή είναι τόσο αναπόφευκτη όσο και ο χρόνος, και όμως τίποτα δεν συναντά μεγαλύτερη αντίσταση. - Benjamin Disraeli, 1804-1881, Άγγλος πρωθυπουργός

Γ. Πισσάκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το πρόβλημα της Ακτινοθεραπείας είναι ιδιαίτερα οξύ την τελευταία 15ετία

23 Αυγούστου, 2017

Παρέμβαση για την «αποκατάσταση της αλήθειας» σχετικά με την Ακτινοθεραπεία στη χώρα μας, με αφορμή στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γεώργιος Πισσάκας και η διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Ανακοίνωση, για το θέμα εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος καταγγέλλει για άλλη μια φορά, «την απαράδεκτη αναμονή στην έναρξη της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών, για την οποία», όπως αναφέρει, «βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα και η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή».

Παρέμβαση προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γ. Πισσάκα

Με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γεώργιος Πισσάκας, τόνισε ότι δεν αμφισβητεί την αγωνία της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση της Ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα, όμως το κείμενο περιλαμβάνει πάρα πολλές ανακρίβειες με αποτέλεσμα να χάνει την δύναμη του.

«Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας είναι πρόθυμη να ενημερώσει την ΠΟΕΔΗΝ για την πραγματική εικόνα της Ακτινοθεραπείας γιατί η δύναμη κάθε παρέμβασης στηρίζεται στην αλήθεια της, χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση μιας και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ την τελευταία 15ετία και ως εκ τούτου αφορά όλα τα χρώματα διακυβέρνησης».

Ο κ. Πισσάκας παραδέχεται ότι υπάρχει υστέρηση στην Ελλάδα σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που κάνουν ακτινοθεραπεία στην ΕΕ, ωστόσο δεν έχουμε ακριβή στοιχεία και αναρωτιέται που βρήκε η ΠΟΕΔΗΝ το νούμερο των 13.000 ασθενών που, όπως λέει, αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία.

Όσον αφορά τις αναμονές στα Δημόσια Νοσοκομεία αναφέρει ότι τα τελευταία 10 χρόνια είναι από 2 έως 4 με 6 μήνες, κάνοντας λόγο για «οδυνηρή περιπλάνηση του ασθενή», ωστόσο «με τη δωρεά 10 Γραμμικών Επιταχυντών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μπαίνουμε σε νέα εποχή», τονίζει.

«Στο τέλος του 2016 είχαμε 27 μηχανήματα στο δημόσιο, εκ των οποίων τα 14 πάνω από 12ετία και 15 στον ιδιωτικό τομέα. Με την ολοκλήρωση της δωρεάς στο δημόσιο θα υπάρχουν 30 μηχανήματα τα 19 τελευταίας τεχνολογίας και 17 στον ιδιωτικό τομέα, σχεδόν όλα τελευταίας τεχνολογίας, σύνολο 46, με αναλογία 4,5 εκατ., σε σχέση με τα περίπου 70 που θα έπρεπε να έχουμε», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πισσάκας.

Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας έχει επισημάνει το πρόβλημα των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων αρκετές φορές, καθώς αυτό δεν είναι σημερινό, αναφέρει. Ωστόσο, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κάθε φορά που έρχεται στη δημοσιότητα, παρατηρείται η ίδια έκπληξη, από τα ΜΜΕ, αλλά και την Πολιτεία, η οποία κρατά τρεις μέρες. Μετά το θέμα ξεχνιέται και ξανά όταν βγει, πάλι η ίδια έκπληξη. Και από το κράτος και από τα μέσα ενημέρωσης λες και ζουν σε χώρα λωτοφάγων».

Όσον αφορά την απόκτηση μηχανημάτων από κοινοτικά κονδύλια ο κ. Πισσάκας, αναφέρει ότι έχουν χαθεί άπειρα χρήματα από προγράμματα διότι δεν τηρούνταν οι προθεσμίες. Προσθέτει ότι «το 2010 είχε ανακοινωθεί η προμήθεια 8 γραμμικών επιταχυντών μέσω ΕΣΠΑ, αποκτήσαμε 4 και στο διάστημα της δεκαετίας μόνο ένας γραμμικός επιταχυντής εγκαταστάθηκε, το 2012, με κρατικά κονδύλια».

Η ακτινοθεραπεία είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του καρκίνου, έχει συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από τη νόσο, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών θα την χρειασθούν σε κάποια φάση της θεραπεία τους, καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

 

 

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Την απομάκρυνση του αγάλματος του Διογένη από την Σινώπη, ζητούν μέλη συντηρητικής θρησκευτικής ομάδας

Μέλη του συντηρητικού θρησκευτικού ιδρύματος Ερμπακάν πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα, με αίτημα την απομάκρυνση...

Close